Er infrarød sauna farlig? Og hvor kjøper man en?

infrarød_sauna
Siden kan inneholde annonselenker

Behagelig varme fra infrarød sauna har blitt superpopulært. Men er det farlig?

Vi kjenner alle til den tradisjonelle saunaen med ovn og store mengder damp, men infrarød sauna er nytt og flere er kan være usikre på om dette er et trygt valg. Infrarød sauna fungerer på samme måte som varmelampene vi kjenner fra uteserveringer og terrasser. Den infrarøde strålingen fungerer direkte på kjernetemperaturen til kroppen og varmer ikke opp luften rundt i like stor grad som en tradisjonell sauna.

Når dette skjer tror kroppen at den har fått feber og begynner svetteprosessen sin. Ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet er det neppe noen bivirkninger ved infrarøde saunaer, bortsett fra det faktum at man kan bli overopphetet slik som i en vanlig badstu.

Dette har gjort at slike infrarøde saunaer til hjemmebruk har blitt svært populære. Lenger ned tipser vi deg om et bra sted å handle hvis du har lyst til å prøve selv.

Kjøp Behagly infrarød sauna og infrarødt saunateppe her.

Flere fordeler og helsemessige effekter

Fordelene med infrarøde saunaer er at de gjennom denne direkte effekten på kjernetemperaturen gjør at det går kortere tid fra man starter saunaen til man oppnår ønsket effekt.

Infrarøde saunaer tar også mindre plass enn tradisjonelle saunaer, som behøver rom til ovn og sirkulasjon av damp. De er på denne måten mer tilgjengelig for de fleste som ikke nødvendigvis har stor plass. At infrarøde saunaer ikke produserer damp kan også være en fin fordel, ettersom man da slipper potensielle fuktskader på materialene og saunaen er lettere å holde ren.

Infrarød sauna har alle de samme helsemessige fordelene som ved tradisjonell sauna og disse har vært allmenn kjent gjennom historien i mange kulturer. Dette ser vi for eksempel hos tyrkerne med deres hamam, romerne med deres termer og russerne med banja.

Forskere ved Universitetet i Øst-Finland har sett på effektene av sauna på kroppen og observert at blodtrykket blir betydelig redusert, blodårene blir mer elastiske og man oppnår en puls som tilsvarer moderat trening.

Andre positive effekter av infrarød sauna er smertelindring, bedre søvnkvalitet, forebygging av muskelstrekk og -kramper, reduksjon av utmattelse og stress, raskere restitusjon etter aktivitet, økt blodsirkulasjonen, styrket immunforsvar og jevnere og renere hud ved at porene i huden åpner seg i varmen. For en del mennesker kan jevnlige økter med sauna være en fin erstatning for trening, ettersom kroppen får den samme økningen i puls, kroppstemperatur og blodsirkulasjon.

Det kan være betydelig enklere og mer praktisk å ta en halvtimes tid i sauna i stedet for en halvtimes joggetur.

Som nevnt tidligere har Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet konkludert med at det neppe er noen bivirkninger med infrarøde saunaer, bortsett fra eventuell overopphetning, akkurat som i en tradisjonell sauna.

For å unngå dette bør man ta fornuftige hensyn som å ikke presse grensene sine for hva man synes er behagelig. Ved oppvarming av kroppen svetter man mye, mister mye salter og kan bli dehydrert i lengden. Man bør derfor huske på å drikke vann jevnlig, og gjerne med natursalter i.

En del som bruker sauna ønsker også å bruke eteriske oljer og urter for å skape en atmosfære rundt saunaopplevelsen, dette lar seg ikke gjøre på samme måte i en infrarød sauna, men det finnes alternative måter å løse dette på ved for eksempel bruk av en aromadiffuser eller duftpinner.

«Alle» har rom for en infrarød sauna i livet sitt

Infrarøde saunaer er enkle i bruk, ettersom de krever liten plass og kun trengs å skrus på for å ha en effekt. Når du har satt opp saunaen er det eneste du behøver å gjøre å koble den til og skru på ønsket temperatur. Deretter kan du sette deg inn og nyte en stund med varme og ro. Når du er ferdig skrur du av saunaen og varmen blir borte på et blunk.

Det finnes mange ulike varianter og størrelser av infrarøde badstuer, men de fleste av oss har kun plass til noe kompakt. Det har vært populært i utlandet i mange år, men det er først nå de siste årene at denne typen sauna har gjort sitt inntog i det norske markedet. Det er flere tilbydere som har både mindre sammenleggbare saunaer for én person og større fastmonterte saunaer i treverk for flere personer.

Beste nettbutikk med infrarød sauna

Nettbutikken Behagly.no selger sammenleggbare infrarøde saunaer i flere farger, kalt SaunaBox. Disse kan settes opp når man har behov for dem og legges bort etterpå. I løpet av kort tid kan man sette opp sin egen infrarøde sauna for å få en ordentlig spaopplevelse.

SaunaBox er utformet på en slik måte at man kan jobbe, se på serier, strikke eller gjøre andre aktiviteter samtidig som man sitter og nyter varmen. Den er også portabel og du kan fint ta den med på hytta eller hvor enn du skulle ønske å bruke den.

De kommer i to farger slik som dette. Klikk på bildet for å sjekke oppdaterte priser og lære mer om dette herlige helseproduktet.

SaunaBox i to farger
SaunaBox i to farger – Klikk på bildet for å finne ut hvor mye de koster

Før du handler, kan det jo være interessant å se en liten video av produktet. Slik setter man opp en SaunaBox:

Har du erfaringer med slike saunaer er vi interessert i dine historier i kommentarfeltet. 🙂

Les også: 10 beste byggevarehus med byggevarer på nett

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.