Black Friday nærmer seg! Hva er det egentlig og hva trenger du å vite?
Black Friday begynner å bli et kjent begrep innen norsk netthandel, men alle er kanskje ikke klar over opprinnelsen.
Hva er Black Friday?
‘Black Friday’ blir brukt i mange sammenhenger, men i moderne tid har det blitt en handels dag som markerer starten på julehandelen. Dagen faller på den fjerde fredagen i november hvert år. Butikker reklamerer ofte for spesielle tilbud og lavere priser denne perioden. Black Friday etterfølges av Black Weekend og Cyber Monday på nett.
Ifølge nettet er det over 20 forskjellige Black Fridays i historien med mange utrivelige historier, som Svarte Fredagen i 1978 i Iran der flere hundre døde i demonstrasjoner. Vi skal derimot konsentrere oss om den mer langt hyggelige og kommersielle fredagen – handledagen Black Friday.
Som så mye annet her i landet, som Valentines Day og Halloween, kommer denne årlige tradisjonen fra USA.
Dagen er opprinnelig en amerikansk handelstradisjon som har spredt seg til mange andre land, deriblant Norge. Dette er fredagen etter Thanksgiving som i USA feires den fjerde torsdagen i November. Nøyaktig dato i 2021 er fredag 26. november og dagen befinner seg alltid i tidsrommet 23. til 29. november. Dette er den største handledagen i året i USA og svært viktig for handelsnæringen.
Noen kommende Black Friday datoer:
- År 2023: Fredag 24. november
- År 2024: Fredag 29. november
- År 2025: Fredag 28. november
- År 2026: Fredag 27. november
- År 2027: Fredag 26. november
- År 2028: Fredag 24. november
- År 2029: Fredag 23. november
- År 2030: Fredag 29. november
Og så videre, og så videre…
Dagen før, altså Thanksgiving, er en årlig høytids- og festdag i USA med røtter tilbake til England. Opprinnelig feiret man dagen for å takke for den gode avlingen, men nå til dags samles man for å feire familien å vise takknemlighet for alt man har. Thanksgiving feires i 16 forskjellige land verden rundt, men tidspunkt og årsak er noe forskjellig.
I Norge har vi noe tilsvarende som heter Høsttakkefest som kirken som har holdt på med siden 1899 som blir feiret en søndag eller en hverdag etter innhøstingen. Høsttakkefesten feiers gjerne i forbindelse med Mikkelsmesse og går på at man takker Gud for avlingene. Bær, frukt og korn er en naturlig del av gudstjenesten.
Men nok om det. Hvordan passer den kjente shoppingdagen inn i alt dette?
Les også: Norske nettbutikker med fri frakt!
I USA og Canada er Black Friday dagen som rett og slett setter i gang julehandelen, som er den største handlesesongen der borte. Dagen faller alltid på en fredag, altså rett etter Thanksgiving-torsdagen.
Butikker åpner tidlig og stenger sent med gode tilbud. Folk kan stå i kø i to uker for de beste tilbudene. Nettbutikker har de senere årene også kastet seg på bølgen med sterkt reduserte priser. Mange venter i månedsvis på å handle bestemte produkter og tjenester siden de vet med sikkerhet at de får en bedre pris denne dagen.
Er alt bare bra med denne dagen?
I Norge opplever man ikke mange skader og dødsfall grunnet folkemengder, nettopp fordi det meste foregår på nett. I USA er det flere hendelser, og nettsiden Black Friday Death Counts fører statistikk over amerikanske Black Friday skader. Tallene er nå oppe i 7 døde og 98 skadede. Noen av grunnene kan man hevde er litt på kanten og ikke direkte relater, som at folk kjører av veien og omkommer etter endt handel, men andre hendelser skjer i eller utenfor butikkene fordi folk er stresset.
Hva er opprinnelsen til navnet?
Det er fortsatt litt usikkerhet rundt hvorfor det heter Black Friday, som er et navn de begynte å bruke i begynnelsen av 60 tallet. To forskjellige muligheter verserer på nett.
- Den første teorien er at dagen fikk navnet sitt av politifolk i Philadelphia på grunn av den tette trafikken og den sorte eksosrøyken som oppstod etter alle bilene som stod i kø for å komme til butikkene.
- Den andre teorien er at all shoppingen denne fredagen gjorte at butikker endelig gikk med overskudd igjen – altså at regnskapstallene gikk fra røde minus tall til å bli svarte. Dette er uten tvil en svært viktig dag for handelsstanden.
Kanskje er det litt av begge deler. Har du andre teorier eller vet svaret er det bare å slenge inn en kommentar nederst på siden.
Som med mange andre amerikanske tradisjoner vi nordmenn adopterer, har vi beholdt det originale navnet. Svart fredag eller Sort fredag høres kanskje ikke like svingende ut, og blir ikke mye brukt. Navnet Black Friday selger bra og har uten tvil kommet for å bli.
Forrige post: Ny Startside For Nettshoppere!
Historien om Black Friday i Norge
Første gang Black Friday blir brukt som uttrykk i Norge var i 2009 av Norwegian Outlet på Vestby. Siden den gang har flere og flere butikker kastet seg på trenden. I Norge er det derimod flest nettbutikker som har gode tilbud denne dagen, selv om dagen opprinnelig er ment for vanlige butikker.
Cyber Monday er egentlig den korrekte dagen å selge ting online, og foregår fire dager etter Thanksgiving, på mandagen. I 2016 blir dette altså mandag 29. November. Når vi er inne på navn kalles helgen ofte Cyber Weekend eller Crazy Weekend og viser at siden handelsnæringen virker å tjene gode penger på disse dagene holder det ikke med en dag.
For ikke å snakke om Black Week som er en ny tradisjon nettbutikkene begynte med i 2014 og er dagene før BF. Da er det gode tilbud hele uken, men fortsatt gjør du de beste kjøpene på fredagen. Det er litt forskjellig hva nettbutikkene velger å gi deg av tilbud og om de fokuserer på en hel uke eller bare en dag med tilbud.
Sjekk ut nettbutikkene under de forskjellige kategoriene på førstesiden til eButikker for å finne bra tilbud. Vi har også en egen side med rabatter og rabattkoder.
De aller fleste store nettbutikker med respekt for seg selv slenger seg på denne nye tradisjonen. Stadig flere mindre blir og med.
Folk bruker definitivt mye penger denne dagen og man kan absolutt gjøre en god handel. Man bør derimot undersøke om tilbudene virkelig er så gode som nettbutikkene hevder. Start gjerne i god tid, sjekk priser og ha en formening om det du tenker å kjøpe virkelig har rabatt. Det hender ofte at butikkene dessverre markedsfører salgsvarer med villedende reklame som Black Friday tilbud, uten at prisene har gått særlig ned.
Planlegg handelen og hva du vil kjøpe, samt sjekk priser hos konkurrenter samt tjenestene Kelkoo og Prisjakt.no. Et godt råd er som alltid også å aldri kjøpe ting du egentlig ikke trenger og ikke har råd til.
Husk også at slike handelsdager er høytid for svindel. Det er lett å bli revet med av de gode tilbudene og kanskje kommer man inn på nettbutikker som ikke er ekte. Les mer om Trygge nettbutikker og hvordan unngå å bli svindlet. Alle nettbutikkene på denne shoppingportalen er trygge å handle fra.
Nå er det bare å glede seg og planlegge alle de gode kjøpene.
Happy shopping. 🙂