Hva er Black Friday egentlig?

Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Hva er Black Friday og når er det?

Black Friday nærmer seg! Denne spennende dagen, kjent for sine store salg og tilbud, er et begrep som er blitt stadig mer kjent i norsk netthandel. Men hva er egentlig Black Friday, og hva trenger du å vite for å få mest ut av denne shoppingdagen?

Hva er Black Friday?

Black Friday, et begrep med mange konnotasjoner, har i dag blitt synonymt med starten på julehandelen. Denne dagen, som faller på den fjerde fredagen i november hvert år, er kjent for å tilby spesielle tilbud og lavere priser i mange butikker og nettbutikker. Black Friday er etterfulgt av Black Weekend og Cyber Monday, noe som betyr enda flere tilbud og salg på nett.

Ifølge nettet er det over 20 forskjellige Black Fridays i historien med mange dystre hendelser, som Svarte Fredagen i 1978 i Iran der flere hundre døde i demonstrasjoner. Vi skal derimot konsentrere oss om den mer langt hyggelige og kommersielle fredagen – handledagen Black Friday.

Som så mye annet her i landet, som Valentines Day (Valentinsdagen) og Halloween, kommer denne årlige tradisjonen fra USA.

Opprinnelig var Black Friday en amerikansk handelstradisjon som har spredt seg til mange andre land, inkludert Norge. Dette er fredagen etter Thanksgiving, en stor høytidsdag som i USA feires den fjerde torsdagen i november. Black Friday er den største handledagen i året i USA og er derfor svært viktig for handelsnæringen. Opprinnelig feiret man dagen for å takke for den gode avlingen, men nå til dags samles man for å feire familien å vise takknemlighet for alt man har. Thanksgiving feires i 16 forskjellige land verden rundt, men tidspunkt og årsak er noe forskjellig.

I Norge har vi noe tilsvarende som heter Høsttakkefest som kirken som har holdt på med siden 1899 som blir feiret en søndag eller en hverdag etter innhøstingen. Høsttakkefesten feiers gjerne i forbindelse med Mikkelsmesse og går på at man takker Gud for avlingene. Bær, frukt og korn er en naturlig del av gudstjenesten.

Men nok om det.

Hvordan passer den kjente shoppingdagen inn i alt dette?

I USA og Canada markerer Black Friday starten på julehandelen, som er den største handlesesongen der borte. Dagen faller alltid på en fredag, altså rett etter Thanksgiving-torsdagen.

Butikker åpner tidlig og stenger sent med gode tilbud. Folk kan stå i kø i to uker for de beste tilbudene. Nettbutikker har de senere årene også kastet seg på bølgen med sterkt reduserte priser. Mange venter i månedsvis på å handle bestemte produkter og tjenester siden de vet med sikkerhet at de får en bedre pris denne dagen.

Når er Black Friday?

Black Friday finner sted på forskjellige datoer hvert år, men det er alltid den fjerde fredagen i november. Her er noen fremtidige datoer for Black Friday:

  • År 2023: Fredag 24. november
  • År 2024: Fredag 29. november
  • År 2025: Fredag 28. november
  • År 2026: Fredag 27. november
  • År 2027: Fredag 26. november
  • År 2028: Fredag 24. november
  • År 2029: Fredag 23. november
  • År 2030: Fredag 29. november

Og listen fortsetter…

Les også: Norske nettbutikker med fri frakt!

Hva bør man være obs på når man handler på Black Friday?

Selv om Black Friday gir mange muligheter til å gjøre gode kjøp, er det også noen ting man bør være oppmerksom på. For det første er det viktig å huske at ikke alle «tilbud» nødvendigvis er så gode som de ser ut til å være. Noen butikker kan heve sine vanlige priser i dagene før Black Friday, bare for å redusere dem igjen på selve dagen – dette skaper en illusjon av et stort salg, selv om du kanskje ikke sparer så mye penger som du tror.

For det andre er det lurt å være forberedt. Gjør litt research på forhånd for å finne ut hvilke produkter du er interessert i og hva deres vanlige priser er. Dette vil hjelpe deg å avgjøre om Black Friday-tilbudene faktisk er gode avtaler.

For det tredje, husk at Black Friday kan være en travel dag for mange butikker og nettsteder, så det er lurt å handle tidlig for å unngå at populære produkter blir utsolgt. Mange nettbutikker begynner sine Black Friday-salg ved midnatt, så hvis det er noe spesifikt du har lyst på, kan det være lurt å stille inn en alarm for å sikre at du får tak i det.

Til slutt, mens du utnytter de store salgene på Black Friday, er det viktig å handle ansvarlig. Ikke la de store rabattene friste deg til å bruke mer penger enn du har råd til. Og vær også forsiktig med å gi ut sensitive opplysninger online, da det kan være svindlere som prøver å utnytte den travle shoppingdagen.

Finnes det andre ting som gjør at man bør være litt ekstra forsiktig på Black Friday?

I Norge opplever man ikke mange skader og dødsfall grunnet folkemengder, nettopp fordi det meste foregår på nett. I USA er det flere hendelser, og nettsiden Black Friday Death Counts fører statistikk over amerikanske Black Friday skader. Tallene er nå oppe i 7 døde og 98 skadede. Noen av grunnene kan man hevde er litt på kanten og ikke direkte relater, som at folk kjører av veien og omkommer etter endt handel, men andre hendelser skjer i eller utenfor butikkene fordi folk er stresset.

Hvorfor heter det Black Friday?

Det er fortsatt litt usikkerhet rundt hvorfor det heter Black Friday, som er et navn de begynte å bruke i begynnelsen av 60 tallet. To forskjellige muligheter verserer på nett.

  1. Den første teorien er at dagen fikk navnet sitt av politifolk i Philadelphia på grunn av den tette trafikken og den sorte eksosrøyken som oppstod etter alle bilene som stod i kø for å komme til butikkene. (Se video under)
  2. Den andre teorien er at all shoppingen denne fredagen gjorte at butikker endelig gikk med overskudd igjen – altså at regnskapstallene gikk fra røde minus tall til å bli svarte. Dette er uten tvil en svært viktig dag for handelsstanden.

Kanskje er det litt av begge deler. Har du andre teorier eller vet svaret er det bare å slenge inn en kommentar nederst på siden.

Som med mange andre amerikanske tradisjoner vi nordmenn adopterer, har vi beholdt det originale navnet. Svart fredag eller Sort fredag høres kanskje ikke like svingende ut, og blir ikke mye brukt. Navnet Black Friday selger bra og har uten tvil kommet for å bli.

Her er en kort og interessant YouTube video som heter Why Is Black Friday Called Black Friday?

Historien om Black Friday i Norge

Første gang Black Friday blir brukt som uttrykk i Norge var i 2009 av Norwegian Outlet på Vestby. Siden den gang har flere og flere butikker kastet seg på trenden. I Norge er det derimod flest nettbutikker som har gode tilbud denne dagen, selv om dagen opprinnelig er ment for vanlige butikker.

Cyber Monday er egentlig den korrekte dagen å selge ting online, og foregår fire dager etter Thanksgiving, på mandagen. Når vi er inne på navn kalles helgen ofte Cyber Weekend eller Crazy Weekend og viser at siden handelsnæringen virker å tjene gode penger på disse dagene holder det ikke med en dag.

For ikke å snakke om Black Week som er en ny tradisjon nettbutikkene begynte med i 2014 og er dagene før Black Friday. Da er det gode tilbud hele uken, men fortsatt gjør du de beste kjøpene på fredagen. Det er litt forskjellig hva nettbutikkene velger å gi deg av tilbud og om de fokuserer på en hel uke eller bare en dag med tilbud.

Håper ikke du blir helt svett av de forskjellige dagene og begrepene. Det er egnetlig ikke så nøye å ha full oversikft over dette. Tro meg.. du kommer til å bli minnet på disse dagene fra forskjellige nettbutikker og media når det nærmer seg.

Hva er Black Friday?

Shopping på Black Friday

Sjekk ut nettbutikkene under de forskjellige kategoriene på førstesiden til eButikker for å finne bra tilbud. Vi har også en egen side med rabatter og rabattkoder. De aller fleste store nettbutikker med respekt for seg selv slenger seg på denne nye tradisjonen. Stadig flere mindre blir og med.

Folk bruker definitivt mye penger denne dagen og man kan absolutt gjøre en god handel. Man bør derimot undersøke om tilbudene virkelig er så gode som nettbutikkene hevder. Start gjerne i god tid, sjekk priser og ha en formening om det du tenker å kjøpe virkelig har rabatt. Det hender ofte at butikkene dessverre markedsfører salgsvarer med villedende reklame som Black Friday tilbud, uten at prisene har gått særlig ned.

Planlegg handelen og hva du vil kjøpe, samt sjekk priser hos konkurrenter samt tjenestene Kelkoo og Prisjakt.no. Et godt råd er som alltid også å aldri kjøpe ting du egentlig ikke trenger og ikke har råd til.

Husk også at slike handelsdager er høytid for svindel. Det er lett å bli revet med av de gode tilbudene og kanskje kommer man inn på nettbutikker som ikke er ekte. Les mer om Trygge nettbutikker og hvordan unngå å bli svindlet. Alle nettbutikkene på denne shoppingportalen er trygge å handle fra.

Nå er det bare å glede seg og planlegge alle de gode kjøpene.

Happy shopping. 🙂

Les også: Hva er Halloween?

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.