Kan bestemor fortsatt bo hjemme alene?

sensorem for eldre topp
Siden kan inneholde annonselenker.

Kan bestemor fortsatt bo hjemme alene?

Mange bekymrer seg for eldre familiemedlemmer som ønsker å bo hjemme lengst mulig. Hva om det finnes en løsning som gir både selvstendighet og trygghet?

Bestemor Anne (82) vil bo hjemme – men er det trygt?

Anne er 82 år og bestemoren i familien. Helt siden hun ble enke, har hun bodd alene i sitt kjære hjem. Som de fleste eldre ønsker hun å bli boende hjemme så lenge som mulig.

Huset rommer mange gode minner, og nabolaget er kjent og kjært. Men selv om hodet og humøret er ungt, merker Anne at kroppen ikke alltid henger med.

Hun er litt ustø til tider og bekymrer seg for hva som kan skje hvis hun snubler eller plutselig blir syk når ingen andre er til stede.

Tanken på å falle og ikke få tak i hjelp gjør henne veldig urolig.

Familien til Anne deler hennes bekymringer.

Døtrene hennes tenker ofte på om moren er trygg når hun er alene hjemme. De ringer hver kveld for å høre at alt står bra til.

Barnebarna har foreslått flere ganger at hun kanskje burde vurdere å få hjelp i hverdagen eller flytte til et eldresenter.

Men Anne har et sterkt ønske om selvstendighet. Hun vil absolutt klare seg selv i eget hus.

Hun elsker friheten det gir henne å tusle ut i sin egen hage, gå på kjøkkenet for å lage seg en kopp kaffe, eller ta en liten spasertur til butikken ikke langt unna.

Samtidig kjenner hun på redselen: Hva om noe skjer når hun er alene?

Denne balansen mellom frihet og trygghet er en utfordring mange familier kjenner seg igjen i.

Annes familie vil at hun skal ha det bra og være trygg men de vil også respektere ønsket hennes om å beholde friheten selv når hun begynner å bli gammel.

Så kom de over en løsning i form av moderne teknologi – en liten dings man kan ha på armen som skulle vise seg å bli den tryggheten alle trengte.

Anne vil gjerne fortsette å bo hjemme
Anne vil gjerne fortsette å bo hjemme

En klokke som passer på

En dag kom Annes barnebarn Jonas på besøk med en gave som skulle endre hverdagen hennes.

I esken lå det en pen og moderne klokke, men ikke en hvilken som helst klokke.

Dette var en Sensorem trygghetsklokke, en smart trygghetsalarm utformet som et moderne armbåndsur.

Anne var først litt skeptisk. Hun ville jo ikke gå med noe som fikk henne til å føle seg gammel eller hjelpetrengende. Dessuten syntes hun den så litt for fancy ut i begynnelsen.

Men hun ble overbevist til slutt.

Sensorem trygghetsalarm
Sensorem trygghetsalarm

Nettopp fordi klokken så helt ut som en vanlig digital klokke, med et stilig og diskré design var det greit.

Den var enkel å ta på, enkel å lade, og den lignet litt på de smarte klokkene hun har sett yngre folk gå med. Den kunne også henges rundt halsen i et kjede.

Aller viktigst skjønte hun at den ga både henne og familien umiddelbar trygghet.

Med et enkelt knappetrykk på trygghetsklokken kan Anne tilkalle hjelp når som helst. Klokken bæres som et vanlig armbåndsur, men har en tydelig SOS-knapp som gjør at hun kan utløse alarmen på egen hånd hvis noe skjer.

Når Anne nå føler seg uvel eller utrygg, trenger hun bare å trykke inn alarmknappen i et par sekunder.

Straks hun gjør det sendes det ut en alarm via mobilnettet uansett om hun er hjemme i stua eller ute i hagen.

Alarmen går direkte til hennes pårørende og eventuelt til en bemannet alarmsentral.

I praksis betyr det at datteren Eva umiddelbart får varsel på sin telefon om at moren trenger hjelp.

Samtidig kan en profesjonell operatør på en alarmsentral bli koblet inn for å koordinere hjelp dersom det trengs.

Klokken har også innebygd høyttaler og mikrofon, slik at Anne kan snakke direkte gjennom klokken.

Da Jonas demonstrerte dette, ble Anne overrasket over hvor klart hun kunne høre ham gjennom den lille klokken.

Nå vet hun at dersom hun trykker på alarmen, kan hun faktisk føre en samtale med datteren eller alarmsentralen uten å måtte finne telefonen sin for klokken er telefonen

For eksempel, om Anne skulle falle i stua og ikke klare å reise seg, kan hun med et knappetrykk både varsle familien og prate med dem gjennom høyttaleren i klokken. Eva kan da forsikre henne om at hjelp er på vei, eller finne ut av situasjonen der og da.

Hagearbeid med trygghetsklokke
Hagearbeid med trygghetsklokke

Hvordan virker trygghetsklokken i hverdagen?

Sensorems trygghetsklokke er utviklet nettopp for slike situasjoner som Anne bekymret seg for.

Den lille klokken rommer avansert teknologi som passer på i bakgrunnen, slik at Anne kan leve livet sitt tilnærmet som før.

Her er noen av de viktigste funksjonene som nå skaper trygghet i Annes hverdag:

  • Alarm inne og ute: I motsetning til tradisjonelle trygghetsalarmer som bare virker innenfor hjemmet fungerer denne Sensorem overalt så lenge det er mobildekning. Den har et innebygd SIM-kort og virker utendørs via mobilnettet.Dermed kan Anne ta seg en tur ut i nabolaget, besøke venninnen på kafé eller gå en runde rundt kvartalet, vel vitende om at hun kan tilkalle hjelp uansett hvor hun er. Familien slipper å bekymre seg selv om bestemor er på farten for klokken passer på hele tiden.
  • Automatisk fallalarm: En av Annes største redsler var at hun kunne falle og kanskje miste bevisstheten eller ikke klare å trykke på noen knapp. Heldigvis er Sensorems klokke utstyrt med automatisk falldeteksjon.Det betyr at hvis Anne skulle falle hardt i gulvet registrerer klokken det brå fallet og sender ut alarm helt av seg selv. Da får Eva og resten av familien beskjed, selv om Anne kanskje ikke er i stand til å trykke på noe etter fallet. Denne funksjonen har gitt Anne en enorm ro i sjelen siden hun vet at selv om det verste skulle skje, vil noen få vite om det med én gang.
  • GPS og sporing: Klokken har innebygd GPS. Så når alarmen går, kan familien se nøyaktig hvor Anne befinner seg. Dette er nyttig ikke bare i nødstilfeller, men også i hverdagen. Pårørende som har tilgang til den tilhørende mobilappen, kan når som helst sjekke posisjonen hennes på et kartAnne liker å gå tur i nærområdet, og før kunne Eva sitte hjemme og engste seg hvis moren brukte litt lang tid på runden sin. Nå kan Eva enkelt åpne appen og forsikre seg om at alt står bra til. For eksempel kan hun se at den lille prikken som representerer Anne beveger seg rolig nedover veien mot butikken. GPS-funksjonen gir også en ekstra trygghet hvis Anne noen gang skulle gå seg vill eller glemme veien. Det er ikke veldig sannsynlig med Anne foreløbig, men det skjer jo at eldre kan bli litt desorienterte. Da vet familien at de kan finne henne raskt.
  • Direkte kontakt med familien: Den tilhørende appen og tjenesten er laget slik at familien er tett koblet på. Når Anne trykker på alarmknappen pinger det hos de nærmeste. Appen gir varsler ved nødssituasjoner, og man kan til og med konfigurere et såkalt geofence, altså et slags digitalt gjerde på kartet.Skulle Anne for eksempel vandre utenfor et bestemt område, kan pårørende få et varsel. Det er en nyttig funksjon spesielt for de med begynnende demens.For Anne sin del handler det mest om at datteren enkelt kan nå henne via klokken, og omvendt. Eva kan ringe direkte til klokken om hun vil, siden trygghetsklokken har sitt eget telefonnummer og fungerer som en telefon på håndleddet.Omvendt kan Anne med et tastetrykk ringe opp forhåndslagrede kontakter. Dette gjør at Anne føler at familien bare et knappetrykk unna, hele døgnet.
  • Bygget for eldre: Det er tydelig at klokken er designet med eldre brukere i tankene. Skjermen er lett å lese, knappen er lett å trykke på og hele enheten er robust og vanntett.Anne trenger ikke engste seg for å ta den av når hun skal vaske hender eller dusje siden klokken tåler vann. Hun kan ha den på seg hele tiden, også på badet der mange fallulykker skjer. Batteriet varer i flere dager mellom ladingene, så hun trenger ikke bekymre seg for daglig opplading. Og når klokken må lades er laderen enkel å bruke. Klokken klikkes bare på plass i en liten ladeholder, uten knotete ledninger.Alt dette gjør at Anne, som ikke er veldig teknisk anlagt, faktisk synes klokken er ukomplisert i bruk. Hun trenger ikke smarttelefon selv for alt av teknikk håndteres av klokken og appen til de pårørende.

Her kan du se mer om hvordan den fungere:

Frihet og trygghet for hele familien

For pensjonerte Anne har livet fått en ny giv etter at hun tok i bruk trygghetsklokken.

Den konstante engstelsen hun bar på for å falle og for å ikke få kontakt med omverdenen i en krisesituasjon har sluppet taket.

Hun fortsetter sine daglige aktiviteter med større selvtillit.

Nå vanner hun blomstene på terrassen uten å tenke på risikoen ved å stå på krakken. Hun går tur med den lille hunden sin rundt kvartalet og nyter frisk luft og fuglesang, i visshet om at hjelp alltid er tilgjengelig om hun skulle trenge det.

Hun beskriver det som å få friheten tilbake:

Jeg føler meg trygg, men samtidig fri. Klokken passer på, så familien min slipper, sier Anne med et smil.

Familien merker også forskjellen. Der de før kanskje ringte litt for ofte for å høre om alt gikk bra, kan de nå senke skuldrene litt.

Eva sover bedre om nettene, hun også.  Mobilen ligger ved siden av henne, men hun vet at hvis det kommer et varsel, så er det fordi noe har skjedd, og da kan hun reagere.

Ingen nyheter betyr at alt står bra til. Relasjonen mellom Anne og familien har faktisk blitt litt mer avslappet; de snakker nå mer om hvordan dagen har vært, i stedet for å bare fokusere på helse og sikkerhet hver gang.

Trygghetsalarmen har tatt over mye av bekymringen.

Som Eva sier: «Det føles nesten som om vi deler ansvaret med klokken – den passer på mamma når ikke vi er der.» Familie som bor et stykke unna, syns også det er betryggende at de via appen kan følge med og få beskjed hvis noe skulle skje
>Hele familien føler seg mer samlet rundt Anne, til tross for avstand, takket være teknologien.

Til syvende og sist handler det om verdighet og livskvalitet. Anne får lov til å være dronningen i sitt eget hjem litt lenger, med sine egne ting og rutiner, uten at barn og barnebarn trenger å bekymre seg døgnet rundt.

Teknologien gir dem alle en forsikring om at de kan reagere raskt om noe hender. For mange eldre kan en slik løsning bety forskjellen på å måtte flytte på institusjon for tidlig, og det å kunne bli boende hjemme i kjente omgivelser med sine kjære litt lenger.

Gi familien trygghet og frihet – Bestill Sensorems trygghetsalarm i dag.

På Sensorems hjemmeside via linken over finner du svar på alle vanlige spørsmål om trygghetsalarmen, inkludert hvordan den fungerer i Norge og utlandet, betalingsalternativer, returprosedyre, bindingstid og hvor den kan kjøpes.

Du kan også lese om batterilevetid, vanntetthet, hvordan alarmsentralen fungerer, samt hvordan du registrerer pårørende som alarmmottakere. I tillegg får du informasjon om SIM-kortkostnader, bestillingsprosessen, om klokken kan brukes som en overfallsalarm, og om brukeren trenger teknisk kunnskap.

Oppsummering

Klokken fra Sensorems lar eldre som Anne bo hjemme lenger uten bekymring. Den kombinerer friheten ved å bo hjemme med den tryggheten som både eldre og pårørende trenger.

Resultatet er en bedre hverdag for alle parter, der bestemor fortsatt kan bo hjemme alene – trygt og godt, med familien bare et knappetrykk unna.

Les også: Kjøpe bussbillett på nett i Norge

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.