Hva er Shopify og er det noe for deg og din nettbutikk?

Siden kan inneholde annonselenker.

Shopify i Norge anmeldelse og guide 2025

Har du en forretningsidé og vurderer å starte nettbutikk? Da har du sikkert hørt om Shopify. Shopify er en av verdens ledende plattformer for e-handel, og den blir et stadig mer populært valg blant norske gründere, dropshippere og bedrifter som vil tjene penger i Norge.

I 2024 var det anslått over 8 500 norske nettbutikker som bruker Shopify noe som vitner om at det er en seriøs løsning. I denne artikkelen skal vi gi deg en ryddig anmeldelse av Shopify i Norge, tilpasset norske lesere og det norske markedet. Vi forklarer hva Shopify er, hvordan det fungerer, og hvordan du enkelt kan komme i gang med en Shopify nettbutikk i Norge.

Vi sammenligner også Shopify med andre e-handelsplattformer som WooCommerce, Mystore og Wix og fremhever fordeler og ulemper ved Shopify, spesielt med tanke på norske forhold som betalingsløsninger (f.eks. Vipps), frakt, moms (MVA) og lokalisering. Du vil også finne noen eksempler på erfaringer og anmeldelser fra norske brukere, samt konkrete tips og anbefalinger.

Enten du er nybegynner eller har drevet med netthandel en stund, vil denne guiden gi deg et godt grunnlag for å avgjøre om Shopify er riktig valg for din nettbutikk.

Det fine er at du kan prøve Shopify gratis i tre dager for så å betale så lite som 1 euro per måned, de tre neste månedene.

Når du har planen klar, er det bare å forsøke ved å klikke på bildet:

Shopifys forside

Hva er Shopify?

Shopify er en brukervennlig, skybasert e-handelsplattform som lar deg opprette og drive din egen nettbutikk uten at du trenger dyp teknisk kunnskap. Det er kjernen i det hele og grunnen til at det er så populært.

Plattformen ble lansert i Canada i 2006 og har siden vokst til et milliardkonsern med millioner av nettbutikker i over 170 land. Enkelt forklart tilbyr Shopify en helhetlig løsning der du betaler en fast abonnementsavgift for å få tilgang til alt du trenger: nettstedbygger, handlekurv, betalingsløsninger, lagerstyring, markedsføringsverktøy og mer – alt på ett sted.

Med Shopify kan både nybegynnere og erfarne butikkeiere raskt sette opp en profesjonell nettbutikk. Tjenesten føles intuitiv og enkel å bruke, med et admin-kontrollpanel der du kan legge til produkter, administrere ordre og tilpasse designet på nettbutikken din.

Shopify har et stort utvalg moderne designmaler (temaer) innebygget som er mobilvennlige og responsive, slik at butikken ser bra ut på både PC og mobil. Spesielt mobil er viktig i våre dager. Du kan velge blant gratis temaer eller kjøpe premium-temaer for et mer unikt design. Alle temaene kan tilpasses med egen logo, farger, bilder og navigasjon, og mange av Shopifys nyeste temaer har også dra-og-slipp-funksjonalitet som gjør designprosessen enkel.

Det finnes mange ulike Shopify themes

En annen styrke med Shopify er det rike økosystemet av apper og integrasjoner. Gjennom Shopify App Store kan du legge til ekstra funksjoner med noen få klikk. Dette er alt fra markedsføringsverktøy, SEO-hjelpemidler og e-postutsendelser, til integrasjoner mot regnskap, logistikk og kundeservice.

Plattformen er kjent for sin skalerbarhet: Den passer like godt for en liten oppstartsbedrift som for en større etablert aktør. Hvis virksomheten din vokser, kan Shopify skalere med deg – det finnes til og med en enterprise-variant kalt Shopify Plus for svært store nettbutikker.

Lokal tilpasning er viktig. For oss i Norge er det viktig at en nettbutikkløsning støtter norsk språk, valuta og regelverk. Shopify er godt tilpasset det norske markedet. Du kan bruke norsk krone (NOK) som valuta og tilpasse butikken med norske tekster og innhold.

Administrasjonsgrensesnittet er på engelsk, men det er fullt mulig å ha hele butikken (kundesidene) på norsk. Shopify gjør det enkelt å endre språkstrenger, f.eks. slik at knapper og systemtekster vises på norsk. Dette er avgjørende for å bygge tillit hos norske kunder.

I tillegg har Shopify støtte for mva-håndtering og du kan konfigurere norske momssatser (25% mva er standard) i systemet slik at merverdiavgift blir riktig beregnet og vist i kassen. Det finnes også egne integrasjoner og apper som hjelper med regnskap og automatisering av mva-rapportering til norske myndigheter.

Hvordan fungerer Shopify?

Shopify fungerer som en abonnementstjeneste for nettbutikker. Det vil si at du betaler en månedlig avgift (eller årlig, hvis du foretrekker) for å bruke plattformen.

I bytte får du en trygg, stabil og driftet løsning. Shopify tar seg av webhotell, sikkerhet, oppdateringer, og gir deg tilgang til verktøyene du trenger for å bygge og drive butikken din. Tjenesten kjører i nettleseren, så du trenger ikke installere noe programvare lokalt.

Noen sentrale punkter om hvordan Shopify fungerer i praksis:

Abonnementsplaner og pris

Shopify har flere plan-nivåer. Shopify Basic er inngangsplanet (ca. $29 per måned) og passer for nye eller små nettbutikker. Deretter finnes Shopify Standard (ca. $79/mnd) og Advanced (ca. $299/mnd) for voksende bedrifter med større behov. Alle planene inkluderer kjernefunksjonalitet som ubegrenset antall produkter, SSL-sikkerhet, ordrehåndtering osv.

Høyere planer gir blant annet lavere transaksjonsgebyrer, mer avanserte rapporter og støtte for flere medarbeider-kontoer. Shopify tilbyr ofte gratis prøveperioder (per 2025 er det en 3-dagers gratis prøve med mulighet for rabattert pris de første månedene.

Det er ingen etableringskostnad eller bindingstid så du kan starte og avslutte abonnementet når du vil. Merk at prisene normalt er i USD, så endelig kostnad i NOK vil avhenge av valutakurs og om du har norsk mva på fakturaen.

Hosting og domenenavn

Nettbutikken din blir driftet på Shopifys servere, noe som betyr at du slipper å tenke på serveroppsett, vedlikehold eller trafikkbelastning. Alt blir håndtert av Shopify. Du får en standard nettadresse (f.eks. dinbutikk.myshopify.com), men det anbefales å bruke et eget domene for et profesjonelt preg (f.eks. dinbutikk.no).

Du kan kjøpe domene gjennom Shopify eller bruke et du eier fra før; kobling settes opp via DNS-innstillinger. Shopify støtter SSL-sertifikat gratis, så butikken din vises som sikker (https) uten ekstra kostnad.

Butikkoppsett og design

Gjennom Shopify sitt admin-grensesnitt kan du velge et design-tema for butikken din og tilpasse det. Du kan forhåndsvise endringer i sanntid mens du bygger siden – det er «what you see is what you get», så du trenger ikke kunne HTML for å lage en fin nettbutikk.

De fleste moderne Shopify-temaer har modulbaserte seksjoner du enkelt kan legge til, flytte rundt og konfigurere (f.eks. bildegallerier, produktlister, bannere osv.). Tilpasning av utseende gjøres via et brukervennlig grensesnitt, men for de som har teknisk kunnskap er det mulig å gå dypere og redigere kode (HTML/CSS/Liquid) for avanserte endringer.

For vanlige behov holder det imidlertid lenge å bruke de innebygde designverktøyene.

Produkter og lager

Etter at du har valgt design kan du legge til produkter. Du oppretter produktsider med tittel, beskrivelse, bilder, pris, lagerstatus osv. Shopify lar deg organisere produkter i kategorier (kolleksjoner) og legge til varianter (f.eks. størrelse og farge på et klesplagg). Lagerbeholdning kan spores automatisk av systemet. Du kan også konfigurere digitale produkter eller tjenester dersom du ikke selger fysiske varer.

Betalingsløsninger

Et kritisk punkt for enhver nettbutikk er betalingsløsninger, men ikke vær redd. Shopify støtter de fleste populære betalingsmetoder her til lands.

I Norge forventer kundene ofte å kunne betale med kort, Vipps, faktura (Klarna) osv. nå for tiden. Det fine er at Shopify lar deg integrere disse ledende norske betalingstjenestene (Klarna og Vipps), i tillegg til internasjonale løsninger som Stripe, PayPal og Apple Pay.

Shopify har sin egen betalingsløsning Shopify Payments, som nå endelig er lansert for Norge. Bruker du Shopify Payments kan kundene betale med Visa, Mastercard, Amex m.m., uten at Shopify tar ekstra transaksjonsgebyr (du betaler kun kortinnløsergebyret).

I Shopify Payments for Norge er også fakturabetaling via Klarna inkludert som alternativ. Vipps er derimot ikke en del av Shopify Payments per i dag, men det finnes flere måter å tilby Vipps i Shopify-butikken: for eksempel via Stripe (som støtter Vipps som payment method) eller gjennom en tredjeparts app-integrasjon.

Mange norske Shopify-butikkere benytter en app utviklet av Vipps/MobilePay eller partnere for å legge til Vipps i kassen, slik at kundene kan betale med et par klikk på mobilen. Konklusjonen er at Shopify-plattformen kan tilpasses de norske betalingsvanene, men det krever at du aktiverer riktige integrasjoner. Heldigvis er dette relativt enkelt, og Shopify gir deg veiledning under betalingsoppsettet.

Frakt og logistikk

Shopify har innebygd støtte for å konfigurere fraktpriser og alternativer.

Du kan sette opp soner (f.eks. Norge, resten av verden) og angi fastpris, vektbasert pris eller gratis frakt over et beløp – alt etter din forretningsmodell. For det norske markedet vil du ofte tilby frakt med posten/Bring, Helthjem, PostNord eller lignende.

Shopify kommer ikke med norsk fraktintegrasjon ut av boksen, men du kan integrere fraktløsninger via apper. For eksempel tilbyr Posten/Bring en offisiell Shopify-app som lar deg beregne fraktkostnader i kassen og enkelt skrive ut fraktetiketter via MyBring. Dette sparer tid og forenkler logistikk.

En norsk bruker skriver i sin anmeldelse av Bring-appen at «du trenger aldri mer å lage fraktsedler manuelt, alt går automatisk fra Shopify med to klikk». Du kan også legge til utleveringspunkter (Pick-up-Points) fra PostNord, Helthjem m.fl. gjennom tredjeparts apper.

Moms (MVA)

Som nevnt må norske butikker legge til 25% MVA på de fleste varer. I Shopify kan du velge om prisene du legger inn skal inkludere eller ekskludere mva, og systemet beregner dette korrekt for kunden i kassen. Husk å registrere virksomheten din for mva når omsetningen passerer grensen (per i dag NOK 50 000) og legg inn organisasjonsnummeret ditt i Shopify (dette brukes bl.a. for kvitteringer).

Du bør også opprette tydelige salgsbetingelser og returpolicy sider i butikken, i tråd med norsk lov – Shopify lar deg legge inn slike tekster og lenke dem i footeren, slik at kundene enkelt finner informasjon om angrerett, garanti osv.

Salgskanaler og markedsføring

Shopify er mer enn bare en nettbutikk på egen URL. Du kan koble til flere salgskanaler. For eksempel kan du integrere mot Facebook Shop og Instagram Shopping, slik at du kan tagge produktene dine i sosiale medier og selge direkte derfra. Du kan også selge på markedsplasser som Amazon (hvis det blir aktuelt i fremtiden i Norge) – Shopify har ferdig integrasjon som gjør det enkelt å liste produkter på Amazon når den tid kommer.

I tillegg støttes fysisk salgspunkt (POS): Med Shopify POS-appen og kompatibelt utstyr kan du selge i en fysisk butikk eller på pop-up events, og holde lager og salg samlet på tvers av kanaler. Kort fortalt legger Shopify til rette for omnichannel der du kan administrere nettbutikken, sosiale medier-salg og fysisk salg fra ett system. Det er ganske fantastisk og gjør alt mye enklere.

På markedsføringssiden har Shopify innebygd bloggfunksjon (slik at du kan drive innholdsmarkedsføring/SEO) og verktøy for e-postmarkedsføring. Blant annet kan du sende opptil 10 000 e-postmeldinger per måned gratis via Shopify Email, og du kan sette opp automatiserte e-poster (som forlatte handlekurv-påminnelser) uten ekstra kostnad – noe mange andre plattformer tar betalt ekstra for.

Shopify har også sterke SEO-verktøy som gjør det enkelt å redigere sidetitler, metabeskrivelser og alt-tekster på bilder, og mange temaer støtter høy mobilfart og AMP, noe som er positivt for synlighet i Google.

Samlet gjør disse egenskapene at Shopify oppleves som en komplett pakke for å starte nettbutikk. Du trenger ikke å «finne opp hjulet på nytt» – de fleste funksjoner du trenger finnes allerede, og mye er konfigurert med bransjens beste praksis i tankene.

Neste steg nå er å faktisk sette opp butikken. La oss se på hvordan du kommer i gang, steg for steg.

 

Mange tjener gode penger på nettbutikken sin
Mange tjener gode penger på Shopify nettbutikken sin

Kom i gang: Start en Shopify-nettbutikk i Norge

Å komme i gang med Shopify er relativt rett frem og her får du oppskriften. Her har vi laget en svært enkel steg-for-steg guide:

  • Registrer deg for en Shopify-konto: Gå til shopify.com og opprett en konto. Du trenger bare en e-postadresse i første omgang. Shopify tilbyr en gratis prøveperiode, så du kan teste plattformen før du bestemmer deg.
  • Velg riktig abonnement (Shopify pris): Før du lanserer butikken må du velge en Shopify plan. For de fleste som starter i det små, holder Basic Shopify (ca. 29 USD/mnd) i massevis. Den inkluderer alle grunnfunksjoner og lar deg legge til to medarbeiderkontoer. Etter hvert som du vokser kan du oppgradere til Standard eller Advanced. Vurder budsjett og behov – Basic har noe høyere transaksjonsgebyrer enn de dyrere planene, men til gjengjeld slipper du å betale for funksjoner du ikke trenger i starten.
  • Opprett selskap og få på plass det formelle: Skal du drive nettbutikk i Norge som tar betalt, må du ha et registrert foretak. Det trenger ikke være på plass før du prøver Shopify, men før du går live må du ha et organisasjonsnummer. I Shopify kan du midlertidig bruke ditt personnummer som moms-ID under testing, men før salg anbefales det å registrere enkeltpersonforetak eller AS. Registrer deg i Brønnøysundregistrene, og skaff gjerne et eget bedriftsbankkonto. Du vil også trenge en avtale med betalingsleverandør (f.eks. Stripe/Klarna) dersom du ikke bruker Shopify Payments fullt ut.
  • Konfigurer butikken din: Når du er logget inn i Shopify admin for første gang, blir du ledet gjennom oppsettet. Du velger butikkens navn, og kan angi preferanser som valuta (velg NOK) og språk (sett butikkens språk til norsk). Deretter velger du et tema (designmal). Shopify har flere gratis temaer som «Dawn» m.fl., eller du kan kjøpe et premium-tema fra Shopify Theme Store om du vil ha noe mer unikt. Velg et tema som passer bransjen din og norske kunder – ofte fungerer en ren og oversiktlig design best i Norge. Etter valg av tema kan du tilpasse det: Last opp logo, legg inn bannerbilder, tilpass farger og fonter etter din profil. Legg gjerne inn noen eksemppelprodukter for å se hvordan designet tar seg ut med innhold.
  • Legg til produkter: Opprett produktsider for alle varer eller tjenester du skal selge. Skriv gode norske produktbeskrivelser – husk at dette også er viktig for SEO (bruk ord kundene ville søkt på). Last opp bilder av høy kvalitet. Kategoriser produktene i samlinger (f.eks. “Dameklær”, “Nyheter” osv.) for enkel navigasjon. Sett riktig pris inkl. mva (husk å markere i Shopify om prisene du legger inn allerede inkluderer mva eller ei). Angi lagerbeholdning dersom du har det, eller aktiver “Ubegrenset” hvis du ikke vil spore lager.
  • Sett opp betaling og frakt: Gå til Settings -> Payments i Shopify og konfigurer betalingsløsninger. For norske butikker kan du aktivere Shopify Payments for å ta imot kort og Klarna direkte. I tillegg bør du legge til Vipps som betalingsalternativ, siden mange nordmenn foretrekker det. Dette gjøres via en app eller Stripe-integrasjon (søk etter “Vipps” i Shopify App Store og følg instruksjonene). Deretter, under Settings -> Shipping, sett opp fraktpriser. Legg til fraktsonen “Norge” med dine satser: for eksempel en fastpris (kr 99), gratis frakt over et visst beløp, eller integrert beregning via en frakt-app. Hvis du bruker Bring, vurder å installere Bring-appen som automatisk henter fraktalternativer og priser til kassen. Glem heller ikke å definere returpolicy, kjøpsvilkår og personvern under Settings -> Policies. Shopify lar deg generere standardmaler som du kan tilpasse til norsk lovgivning (f.eks. 14 dagers angrerett).
  • Tilpass domain og lanser butikken: Når alt innhold og oppsett er klart, koble til ditt domene. Kjøpte du domene via Shopify, er det bare å aktivere det. Hvis du bruker et eksternt domene, følg Shopifys veiledning for å peke domenet til Shopify (det innebærer å endre et par DNS-poster). Test deretter butikken grundig før lansering: Gå gjennom hele kjøpsløpet som om du var en kunde – fra produktvisning til checkout – for å sikre at alt fungerer (betalingsvalg, fraktberegning, e-postbekreftelse etc.). Når du er fornøyd, fjern passordbeskyttelsen på butikken (som er aktiv under utvikling/prøveperiode) og du er live! Gratulerer.

Tips: Før lansering kan det være lurt å benytte Shopifys gratis verktøy som Hatchful (for å lage en enkel logo hvis du ikke har en), og gå gjennom Shopifys sjekkliste for nye butikker. Husk også å aktivere Google Analytics og eventuelt Facebook Pixel for å samle data fra dag én. Shopify har integrasjoner for disse – bare legg inn sporings-IDene i preferanser. Med butikken publisert, er du klar til å markedsføre den via sosiale medier, Google-søk, e-post osv., og begynne å motta bestillinger!

Hvis du fortsatt ikke har bestemt deg for å gå for Shopify vil vi se litt på forskjellene på dem og andre alternativer.

Shopify vs. WooCommerce, Mystore og Wix – hva skal du velge?

Det finnes flere e-handelsplattformer på markedet, og de har ulike styrker. Her sammenligner vi Shopify med tre populære alternativer: WooCommerce, Mystore og Wix. Ditt valg bør baseres på dine unike behov, budsjett og kompetanse.

Shopify vs. WooCommerce

WooCommerce er en gratis open source nettbutikkplattform bygget som en plugin til WordPress. Den skiller seg fra Shopify ved at du selv må ordne hosting, sikkerhet og teknisk vedlikehold. WooCommerce gir deg full fleksibilitet og du har tilgang til kode og kan endre nesten alt.

Dette er en stor fordel for de som har teknisk kunnskap eller en utvikler tilgjengelig. Du kan installere et hav av tilleggsutvidelser (plugins) for funksjonalitet, inkludert norske tilpasninger som Vipps-betaling, integrasjon mot Bring, regnskapssystemer (Tripletex, Fiken etc.) osv. Det finnes et stort WordPress-miljø, også i Norge, som deler tips og kode, så du står aldri helt alene hvis du er komfortabel med å søke opp løsninger. Kostnadsmessig kan WooCommerce i utgangspunktet være rimeligere enn Shopify, siden selve programvaren er gratis. Du betaler kun for webhotell (som kan være noen hundrelapper i måneden for en god løsning) og eventuelle betalte plugins. Mange nybegynnere tenker derfor at WooCommerce er billigere. Men merk at utgiftene kan øke når du legger til betalte utvidelser for f.eks. fraktintegrasjon, avansert backup, sikkerhetsløsninger osv. Og ikke minst all tiden du bruker på vedlikehold har også en kostnad.

WooCommerce passer dermed for de som har noe teknisk erfaring og ønsker mest mulig kontroll. Plattformen egner seg mindre for nybegynnere som vil ha en “ferdig” løsning. Uten mye erfaring kan det være utfordrende å sette opp og drifte WooCommerce helt på egen hånd, og det er begrenset offisiell support (du må basere deg på forum og dokumentasjon).

Likevel, for den erfarne kan WooCommerce være et svært kraftig verktøy spesielt om du allerede kan WordPress godt. Mange større nettbutikker kjører fint på WooCommerce, men det krever gjerne et utviklerteam i kulissene. Så Shopify vs WooCommerce koker ned til brukervennlighet vs. fleksibilitet. Shopify vinner på brukervennlighet og støtte, mens WooCommerce vinner på total frihet. Hvis du vil ha en nettbutikk i Norge uten å tenke på teknisk drift, er Shopify ofte mer praktisk. Hvis du derimot vil ha hundre prosent eierskap til kode og data, og kan fikse ting selv, kan WooCommerce være et godt alternativ.

Shopify vs. Mystore

Mystore er en norskutviklet e-handelsplattform og en av de største lokale konkurrentene til Shopify i Norge.

De profilerer seg gjerne som “det naturlige norske valget” for nettbutikk, og tilbyr en helhetlig løsning tilsvarende Shopify (SaaS-plattform). Fordelen med Mystore er at den er laget spesielt for det norske markedet fra bunnen av. Du får norsk kundeservice, og systemet er tilpasset norske forhold når det gjelder språk, valuta, kasseløsning og kvitteringer etter norske standarder. Mystore har også noen unike partnerskap som for eksempel et tett samarbeid med PostNord som kan gi kundene betydelige fraktrabatter (inntil 70% rabatt ifølge Mystore selv).

Dette kan gjøre logistikk kostnadseffektivt dersom du sender mye med PostNord. Mystore integrerer også fint med norske ERP- og regnskapssystemer som Tripletex, Visma eAccounting m.fl. Dette er også noe Shopify også har med ulike integrasjoner via apper.

Det er derimot noen ulemper med Mystore. Fleksibiliteten og økosystemet er svakere enn hos Shopify. Mystore har færre tilgjengelige designmaler og tilleggsmoduler. De har begynt å tilby skybaserte designmaler, men disse gir ikke tilgang til kildekoden og du må bruke et kontrollpanel for designendringer, og avanserte endringer i HTML/CSS er ikke tilgjengelig for brukeren.

Det betyr mindre rom for skreddersøm utover det plattformen tillater. På markedsførings- og CRM-fronten har Mystore fått noe kritikk. For eksempel er e-postmarkedsføringssystemet begrenset til maks 50 kontkater før du må betale mer og integrasjon med eksterne verktøy som Salesforce/HubSpot er ikke like utviklet. Dette kan hemme langsiktig vekst og kundedialog. Pris er en annen faktor: Mystore er relativt kostbar. Per i dag tilbys tre prispakker som er Entrepreneur, Business og Corporate til henholdsvis ca. 1 099 kr, 1 599 kr og 3 199 kr per måned ved årlig betaling.

Alle pakkene har i tillegg transaksjonskostnader per salg (typisk 2–3% + ~3,5 kr per transaksjon), omtrent på nivå med vanlige kortgebyrer. Til sammenligning starter Shopify på rundt 300 kr/mnd (Basic), så Mystore er vesentlig dyrere i inngangsbillett. Riktignok får du norsk support og lokal ekspertise med på kjøpet.

Kort oppsummert: Shopify og Mystore er like i at de er hostede løsninger der du betaler per måned for en hel pakke. Shopify trekker fra i fleksibilitet, design og app-utvalg – her er Shopify overlegent med tusenvis av apper og temaer. Shopify er også mer internasjonal og robust hvis du tenker å selge utenfor Norge.

Mystore på sin side tilbyr lokal trygghet, norsk språk fra A til Å og noen ganger skreddersydde bransjeavtaler (f.eks. frakt) som kan være verdifulle. I en uavhengig sammenligning kom Shopify best ut totalt, mens Mystore kom dårligst ut pga. begrensninger innen markedsføring og tilpasninger. Mystore kan være et alternativ om du verdsetter norsk støtte høyest og kanskje får utnyttet deres PostNord-avtale, men for de fleste vil Shopify gi mer for pengene og færre frustrasjoner i lengden.

Shopify vs. Wix

Wix er primært kjent som en hjemmesidebygger med dra-og-slipp verktøy, men har også e-handelsfunksjonalitet via Wix eCommerce. Både Shopify og Wix er svært brukervennlige plattformer, men de retter seg mot litt ulike brukergrupper.

Wix sitt grensesnitt er kanskje det mest intuitive på markedet for å designe nettsider – du kan plassere elementer hvor du vil med frihet, og det kreves null kodekunnskap. Dette kan appellere til gründere som vil ha en nettside og nettbutikk i ett, og som verdsetter full kreativ kontroll på designet. Wix tilbyr hundrevis av maler og et ekte drag-and-drop verktøy som er “uslåelig” på fleksibilitet i design. I tillegg inkluderer Wix abonnement ofte ulike markedsføringsfunksjoner som nyhetsbrev og sosiale verktøy, og det er generelt en god alt-i-ett løsning for små virksomheter.

Når det gjelder nettbutikk-funksjoner, har imidlertid Shopify en del fordeler. Shopify er bygget fra bunnen av for e-handel, mens Wix har det som tillegg. Shopify har et mer robust system for produktadministrasjon spesielt hvis du har mange produkter eller varianter, lagerstyring, forlatte handlekurver, flerspråklighet og integrasjoner mot eksterne tjenester.

Wix eCommerce har blitt mye bedre de senere årene, men skalerer ikke like godt som Shopify – dvs. om du får veldig mange ordrer eller utvider mye, kan Shopify håndtere det bedre. En norsk test som sammenlignet Shopify vs Wix fant at begge er brukervennlige, men at Shopify faktisk er litt rimeligere i pris for tilsvarende nivå, mens Wix scorer bedre på designmuligheter og enkelte markedsføringsfunksjoner ut av boksen. Shopify derimot hadde bedre kundestøtte (24/7 live chat) og et mer omfattende app-marked for å utvide butikken ved behov.

For norske forhold støtter både Shopify og Wix salg i NOK, norsk språk og de vanlige betalingsløsningene via integrasjoner. Wix støtter blant annet Stripe og PayPal, slik at man kan få Vipps via Stripe der også. Wix har ikke like bred støtte for norske tredjepartssystemer – f.eks. finnes det færre integrasjoner mot norske logistikksystemer og regnskap, da Shopify er mer utbredt både globalt og i Norge.

Pris: Wix sin Business Basic-plan koster rundt 20–30 USD/mnd (pluss evt. apps), altså i samme ballpark som Shopify Basic.

Wix passer altså godt for enkle nettbutikker med fokus på innholdsrik hjemmeside + litt salg, eller for de som vil ha absolutt enkleste designverktøy. Shopify passer bedre for rene nettbutikker eller dem som planlegger å skalere opp produktsalget. Ofte ser vi at noen starter med Wix for enkelhet, men bytter til Shopify når butikken vokser og behovene blir mer avanserte. Heldigvis finnes det migreringsverktøy for å flytte fra Wix til Shopify senere om det trengs.

Test Shopify gratis her.

Fordeler og ulemper med Shopify (for norske nettbutikker)

Som vi har sett har Shopify mange sterke sider, men ingen plattform er perfekt. Her oppsummerer vi de viktigste fordeler og ulemper med Shopify, inkludert ting som er spesielt relevante i deg som er i Norge.

Fordeler med Shopify ✅

  • Brukervennlig for alle nivåer: Shopify passer både for nybegynnere uten teknisk erfaring og erfarne e-handlere. Oppsett og administrasjon er intuitivt, og man trenger ikke å være utvikler for å lage en profesjonell nettbutikk. Det meste kan gjøres via pek-og-klikk i grensesnittet.
  • Raskt å komme i gang: Du kan ha en grunnleggende nettbutikk oppe å stå på få timer. Det er enkelt og relativt rimelig å starte opp for noen hundrelapper i måneden for Basic-planen, ingen etableringsgebyr, gratis prøveperiode og ingen binding. Dette senker terskelen for å teste ut en forretningsidé på nett.
  • Komplett funksjonalitet: Shopify dekker “alt” man trenger for en moderne nettbutikk i 2025. Du får integrert løsning for nettbutikk, betalingshåndtering, lager, forsendelse, SEO, blogg, analyser osv. Mange konkurrenter krever at du kjøper tilleggsmoduler for ting som flerspråklighet eller forlatte handlekurver. I Shopify er mye innebygget fra start som for eksempel gjenopptakelse av forlatte handlekurver, gavekort, rabatter, osv. på alle planer.
  • Stort utvalg av design og apper: En grunn til at Shopify har blitt mer populær enn mange norske alternativer er den vesentlig bedre fleksibiliteten i designmaler og apper. Du kan velge blant hundrevis av profesjonelle temaer (gratis og premium) og over 6 000 apper i App Store. Dette betyr at butikken din kan få både det utseendet og de funksjonene du ønsker. Enten du vil legge til en Instagram-feed, et lojalitetsprogram eller integrere med en spesifikk tredjepart, er sjansen stor for at “det finnes en app for det”. Dette økosystemet overgår det de fleste konkurrenter kan tilby.
  • Skalerbarhet og ytelse: Shopify drifter noen av verdens største nettbutikker, og infrastruktur er sjelden et problem. Enten du har 10 eller 10 000 besøkende om dagen, vil Shopify takle det uten at du må oppgradere servere. Dette gir trygghet for vekst og du kan fokusere på å øke salget uten å bekymre deg for teknisk skalering. I tillegg er sidene optimalisert for raske lastetider og høy oppetid, noe som gir en god kundeopplevelse og SEO-fordel.
  • Multi-kanal salg: Som nevnt under funksjoner, lar Shopify deg selge på tvers av kanaler som nettbutikk, Instagram, Facebook, Amazon, fysisk butikk fra én plattform. Denne multikanal-støtten er et stort pluss i dagens handel hvor kundene forventer en sømløs opplevelse på tvers av plattformer.
  • Betalingsløsninger for norske kunder: Shopify er godt integrert med norske betalingsmetoder. Du kan tilby de vanligste betalingsalternativene i Norge som kort, Vipps, faktura noe som er avgjørende for konvertering hos norske kunder. Nå som Shopify Payments er lansert i Norge, slipper man også ekstra transaksjonsgebyr på kortbetalinger. Før måtte norske butikker ofte betale 1-2% ekstra til Shopify for hver transaksjon når man brukte f.eks. Stripe eller PayPal. At Klarna kan integreres sømløst er også et stort pluss og betyr at kunder kan velge faktura eller delbetaling, som mange nordmenn er komfortable med.
  • Lokaliseringsmuligheter: Shopify støtter flere språk og valutaer. Skal du kun selge i Norge holder det med norsk, men det er kjekt å vite at hvis du en dag vil utvide til Sverige eller internasjonalt, kan Shopify håndtere multi-språklige butikker og ulike momsregler. For Norge alene er det positivt at alt fra datoformat til valuta symbol kan settes til norsk format. Du kan også legge inn norske fraktmetoder og momssatser, som nevnt tidligere.
  • 24/7 support og kunnskapsressurser: Shopify tilbyr kundestøtte døgnet rundt via chat, e-post og telefon. Riktignok engelskspråklig, men bra likevel. Der Mystore eller andre norske aktører kanskje har support kun på dagtid, kan du med Shopify få hjelp også midt på natten om nettbutikken din har et problem. I tillegg finnes det et hav av guider, forum, et norsk Shopify-side på Facebook, kurs og videoer som gjør det lett å lære plattformen og få svar på det meste.
  • Transparente kostnader: Shopify har en enkel prismodell uten skjulte kostnader. Abonnementsprisen er kjent, og transaksjonsgebyrer er klare og kan elimineres ved å bruke deres betalingsløsning. Dette står i kontrast til enkelte konkurrenter som opererer med “lurepriser” hvor man senere må betale for nødvendige tilleggsfunksjoner. Med Shopify Basic får man faktisk tilgang til det aller meste man trenger uten å måtte oppgradere umiddelbart.

Ulemper med Shopify ❌

  • Månedlige kostnader: Selv om Shopify gir mye verdi, er det likevel en fast kostnad du må ta høyde for hver måned. For en liten oppstartsbedrift kan ~300 kr/mnd (Basic-plan) + transaksjonsgebyrer føles som mye før salget tar av. Konkurrenter som WooCommerce kan være rimeligere om du allerede har billig hosting men da kreves mer egeninnsats. I det norske markedet, hvor Mystore f.eks. koster over 1000 kr/mnd, fremstår Shopify som prismessig konkurransedyktig, men den er ikke den absolutt billigste løsningen. Wix kan i noen tilfeller ha litt lavere pris for en liten nettbutikk. Man må rett og slett budsjettere for en løpende abonnementsutgift for å bruke Shopify.
  • Begrenset fleksibilitet utenfor “rammene”: Shopify er en lukket plattform, noe som betyr at du er begrenset til de funksjoner og integrasjoner Shopify tilbyr. For de aller fleste behov finnes det løsninger, men dersom du har en veldig spesiell forretningslogikk kan du møte vegger. Du kan for eksempel ikke uten videre endre på kassaflyten utover det Shopify tillater, og databasetilgang går via API – du har ikke direkte databaseinnsyn. De fleste tilpasninger krever å følge Shopifys oppsett. I WooCommerce har du full frihet til å kode egne løsninger; i Shopify må du noen ganger leve med de valgene Shopify har tatt for deg. For de fleste er dette greit, men avanserte utviklere kan føle det som en ulempe.
  • App-kostnader og avhengighet: Selv om det finnes tusenvis av apper, er mange av de beste ikke gratis. Det er fort gjort å installere flere premium-apper som hver har en liten månedskostnad (f.eks. $5–$50 hver). Dette kan øke de månedlige kostnadene betraktelig. I tillegg kan man bli avhengig av tredjepartsapper for viktige funksjoner – og disse appene kan ha varierende kvalitet. Man bør velge apper med gode anmeldelser og aktiv utvikling, ellers kan man oppleve at en funksjon slutter å virke dersom appen ikke lenger støttes. Kort sagt: Shopify sin modularitet er en styrke, men kan også bli en kostnadsfelle hvis man ikke passer på.
  • Transaksjonsgebyrer utenfor Shopify Payments: Hvis man ikke bruker Shopify Payments, tar Shopify et transaksjonsgebyr på salgene dine (fra 2% på Basic ned til 0,5% på Advanced plan). Før Shopify Payments kom til Norge, betydde dette at norske Shopify-butikker ble straffet med et ekstra gebyr oppå Stripe, PayPal eller Klarna sine gebyrer. Nå som Shopify Payments er tilgjengelig i Norge har dette problemet blitt mindre så ved å bruke Shopify Payments unngår du plattformgebyr. Likevel, om du av en eller annen grunn ikke vil eller kan bruke Shopify Payments, bør du ta høyde for disse ekstra kostnadene.
  • Språk og support på engelsk: For noen kan det oppleves som en terskel at mye av dokumentasjonen og kundestøtten er på engelsk. Shopify har ikke full norsk oversettelse av admin-panelet, og norskspråklig support fra Shopify direkte finnes ikke. Det betyr at du eller teamet ditt bør beherske engelsk greit. Dog finnes det som nevnt uoffisielle norske miljøer og Shopify-partnere i Norge som kan bistå på norsk. Mystore og andre norske aktører vil derimot kunne gi deg all support på norsk, så her må du vurdere hva som er viktig for deg.
  • Begrensninger i multi-lokasjon lager og B2B: Dette er spesifikke begrensninger som kanskje ikke angår alle, men bør nevnes. Hvis du har komplekse behov som flere lagerlokasjoner med ulikt varelager, eller B2B-funksjoner som spesialpriser for ulike kundesegmenter, så har Shopify noen støtte for dette (f.eks. via Shopify Plus og Shopify B2B-modulen), men det kan hende du må opp på dyrere abonnement eller bruke apps. WooCommerce kan ofte løses dette med plugins, og Mystore Corporate har muligens noe B2B-støtte. For en typisk norsk nettbutikk for forbrukere er ikke dette kritisk, men driver du med avansert engros kan det være en vurdering.

Alt i alt anser vi at fordelene med Shopify for de fleste norske brukere klart overveier ulempene. Spesielt har den store ulempen med transaksjonsgebyrer blitt adressert nå som Shopify Payments er lansert. Likevel er det viktig å være klar over kostnadsbildet og de få områdene der Shopify kanskje ikke strekker helt til, slik at du kan ta informerte valg.

Lurer du på andre sier om nettbutikkløsningen? Gled deg…

Erfaringer fra norske Shopify-brukere

Hva sier norske brukere og eksperter som har prøvd Shopify? Generelt er tilbakemeldingene svært positive når det gjelder brukervennlighet og resultater, mens enkelte savner litt mer lokal tilpasning fra Shopify sin side. Her er et utdrag av erfaringer og funn:

  • En norsk e-handelsrådgiver hos INEVO skriver at Shopify oppfyller mange av kravene han ville stilt som nettbutikkeier, og trekker frem at plattformen “åpenbart [har] blitt populært i Norge også”, med over 8500 norske nettbutikker som bruker Shopify. Dette tyder på at svært mange har funnet suksess med Shopify her til lands.
  • Mange gründere liker at det går an å starte smått og enkelt. Det at man ikke trenger å være “Mensa-medlem” for å lage nettbutikk – som INEVO spissformulerer det – gjør at terskelen for å prøve ut entreprenørdrømmen er lav. Brukere berømmer hvor kjapt man kommer i gang, og at man slipper teknisk krøll. En typisk kommentar er at “det er intuitivt og enkelt å administrere butikken”.
  • Norske brukere verdsetter spesielt at Shopify kan integreres med norske betalingsmetoder som Vipps og Klarna. Dette var lenge et spørsmålstegn, men nå finnes offisielle løsninger: “Plattformen er integrert med de ledende betalingstjenestene for det norske markedet (for eksempel Klarna, Vipps og PayPal)”. Erfaringen er at ved å få på plass Vipps og Klarna i kassen, øker konverteringen fordi kundene får betale slik de foretrekker.
  • Noen norske brukere har nevnt at selv om Shopify ikke har norsk support, så veies det opp av responsiv 24/7 chat på engelsk. Flere rapporterer at de har fått rask hjelp når det oppstod et problem. Dessuten finnes en Facebook-gruppe for norske Shopify-brukere, hvor man kan få tips fra hverandre. Denne community-følelsen hjelper nye brukere over kneika hvis det er noe de lurer på.
  • Det er naturlig nok diskusjoner om kostnadene. Enkelte småbedrifter synes Shopify kan bli dyrt dersom man installerer mange betalte apper og tillegg. En del av erfaringen er at man bør planlegge litt og velge kun de appene man faktisk trenger, for å holde kostnadene nede. Samtidig sier mange at “du får det du betaler for”, altså at de opplever å få god avkastning i form av økt salg og mindre hodebry, sammenlignet med billigere løsninger de har prøvd tidligere. En norsk anmelder bemerket at Shopify ikke er den billigste plattformen, men at den er kostnadstransparent og uten skjulte kostnader. Dette er verdsatt og man slipper ubehagelige overraskelser.
  • Flere som har brukt norske plattformer som Mystore eller Nettbutikk24 og senere byttet til Shopify, påpeker at Shopify gir mye mer frihet. Et webutviklingsbyrå i Norge nevner at grunnen til at Shopify har blitt mer populær enn f.eks. Mystore er nettopp bedre fleksibilitet og utvalg av design og apper, kombinert med en lavere startkostnad. Samtidig kan det være litt overgang å gå fra et helnorsk system til Shopify som er engelskspråklig men de aller fleste klarer overgangen fint. Shopify-partnere i Norge bistår også mange virksomheter med migrering og tilpasning, noe som indikerer at det er etterspørsel etter å bytte til Shopify.
  • Vi ser også på suksessene. Kjente norske nettbutikker som Oda (matvarer på nett), Jan Thomas Studio (skjønnhetsprodukter), Northug (sportsbriller) og artisten Alan Walkers merch-butikk kjører på Shopify. At alt fra start-ups til etablerte merkevarer bruker plattformen, viser at Shopify kan tilpasses ulike behov. Disse suksesshistoriene inspirerer andre til å prøve samme teknologi. En norsk blogger påpeker at “Shopify er den enkleste plattformen å bruke når du starter en e-handel”, og gir en detaljert gjennomgang av hvordan man oppretter konto og kommer i gang, noe som ytterligere senker frykten for det ukjente.

Oppsummert er Shopify-erfaringene i Norge preget av fornøyde brukere som fremhever hvor enkelt det er å komme i gang og drive nettbutikk, samt de rike mulighetene til å vokse og tilpasse butikken over tid. Kritikken som finnes går mest på pris og enkelte avanserte tilpasninger, men for de fleste små og mellomstore aktører virker Shopify å levere varene. Det omsettes for milliarder gjennom norske Shopify-butikker hvert år, så plattformen har definitivt bevist sin verdi også i det norske markedet.

Tips for å lykkes med Shopify-nettbutikk

Avslutningsvis noen konkrete tips og anbefalinger til deg som vurderer å starte din egen nettbutikk med Shopify i Norge:

  • Gjør grunnarbeidet: Selv om Shopify forenkler det tekniske, er det lurt å ha en plan. Definer produktnisje, sørg for at du har skaffet gode produktbilder og tenk gjennom branding (navn, logo, designprofil) før du bygger butikken. En tydelig profil gir et proft førsteinntrykk.
  • Velg riktig Shopify-plan: Start på riktig nivå. Ikke betal for mer enn du trenger i starten. Basic-planen holder lenge for nye butikker. Du kan oppgradere etter hvert som salget øker. Husk at du kan teste gratis først, og Shopify har ofte kampanjer.
  • Sett opp norske betalings- og fraktløsninger tidlig: Prioriter å få på plass Vipps, Klarna eller andre lokale betalingsvalg, da dette kan påvirke salget positivt med en gang. Det samme gjelder frakt – integrer med Bring/PostNord for å gi kundene valgfrihet (hjemlevering vs hentepunkter) og for å lette din egen ordrebehandling. Dette gjør butikken din helt “norsk” i kundeopplevelse fra dag én.
  • Optimaliser for norske søk (SEO): Bruk norske søkeord i produkttekster og overskrifter. For eksempel kan søkeord som shopify i norge, hva er Shopify, Shopify nettbutikk osv. være aktuelle om du skriver blogginnlegg om din oppstart. Men viktigst: tenk på hvilke ord dine kunder søker etter når de leter etter produktene dine, og inkluder disse. Sørg også for at butikken laster raskt og er mobilvennlig – dette vektlegges av Google. Her finner du gode verktøy for å finne norske søkeord å krydre med.
  • Utnytt markedsføringsverktøyene: Legg opp sporing som Google Analytics, Facebook Pixel og bruk dataene til å justere butikken og kampanjer. Ta i bruk e-postmarkedsføring, send nyhetsbrev, kampanjer og forlatte handlekurv-påminnelser som Shopify har innebygget støtte for. Vurder å opprette en Instagram og Facebook-side for butikken din og integrer dem med Shopify for enkel produktdeling.
  • Tilpass butikken til norske forventninger: Ha all viktig informasjon tilgjengelig på norsk om frakt, leveringstider i Norge, returordninger, kundeservice kontaktinfo med norsk telefonnummer/e-post. Nordmenn er vant til ryddighet og tillitsskapende elementer, så vurder å inkludere ting som produktanmeldelser og eventuelt tilby betaling via faktura (Klarna) da mange i Norge liker den tryggheten.
  • Hold deg oppdatert og lær: E-handel utvikler seg stadig. Følg gjerne med i Shopify-samfunn som blogger og forum for nye funksjoner eller tips. Shopify slipper stadig nye oppdateringer for eksempel kom Shopify Markets nylig som gjør internasjonal ekspansjon enklere, og de lanserer periodisk nye integrasjoner. Ved å holde deg informert kan du ligge et skritt foran konkurrentene.
  • Test og forbedre kontinuerlig: Bruk verktøy for å analysere brukeratferd i nettbutikken som Hotjar for heatmaps eller Shopify sitt eget analysepanel. Kanskje oppdager du at mange faller fra i checkout og da kan du for eksempel prøve å forenkle kjøpsflyten eller tilby en ny betalingsmetode. E-handel er litt prøving og feiling; med Shopify er det enkelt å gjøre justeringer underveis.

Vår konklusjon

Shopify fremstår som en svært solid plattform for å starte og drive en nettbutikk i Norge. Den kombinerer brukervennlighet med avanserte muligheter for de som trenger det, og dekker de viktigste behovene en norsk nettbutikkeier har fra lokal betalings- og fraktintegrasjon til håndtering av norsk moms og språk.

konkurransen med alternativer som WooCommerce, Mystore og Wix, utmerker Shopify seg særlig på brukervennlighet, skalerbarhet og det rike økosystemet av design og apper. Samtidig er det viktig å være bevisst kostnadene og noen av begrensningene, slik at man gjør et valg som passer ens egen situasjon.

For de aller fleste som spør “hva er Shopify, og bør jeg velge det for min nettbutikk?”, er svaret at Shopify er et trygt og godt valg – spesielt om du vil raskt ut i markedet med en profesjonell løsning uten å måtte bli en teknologiekspert. Shopify i Norge har modnet til et nivå hvor de aller fleste barnesykdommer er borte. De har fått på plass Shopify Payments, integrasjoner mot de største lokale aktørene, og et voksende nettverk av norske Shopify-eksperter.

Så enten du driver en liten hobbybutikk eller planlegger neste store nettbutikk-suksess, så syns vi Shopify verdt å vurdere. Med denne guiden og anmeldelsen har du forhåpentligvis fått et tydelig bilde av Shopify Norge med fordeler, ulemper, priser, erfaringer og hvordan du kommer i gang.

Lykke til med nettbutikken din!

Les også: Klesbutikker med Klarna der du kan kjøpe klær på delbetaling

 

 

 

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.