Trygg e-Handel legges ned – hva betyr det for forbrukere?

trygg ehandel legges ned
Siden kan inneholde annonselenker.

Trygg e-Handel er lagt ned – bakgrunnen og veien videre for trygg netthandel i Norge

Trygg e-Handel har i mange år vært en markør for sikkerhet og kvalitet i det norske netthandelsmarkedet. Ordningen, eid av Hovedorganisasjonen Virke, har fungert som en sertifiseringsordning der virksomheter som oppfylte strenge krav til datasikkerhet, personvern og forbrukerrettigheter kunne vise sitt engasjement for trygg handel på nett.

Med virkning fra 1. februar 2025 vil ordningen legges ned, og med dette tas et kapittel om trygg netthandel i Norge ut av bruk.

Nå møtes man av denne meldingen på forsiden:

Trygg e-Handel legges ned i Norge fra 1. februar 2025
Trygg e-Handel legges ned i Norge fra 1. februar 2025

Vi på eButikker har ofte brukt tjenesten som en pekepinn på om en nettbutikk er trygg eller ikke og har hatt innhold realtert til dette. Blandt annen en liste over nettbutikker som er, eller var, godkjente. Dette kommer vi sakte men sikkert til å fjerne nå som det ikke er mulig å oppdatere lenger og sertifiseringen ikke gjelder.

Hva var Trygg e-Handel?

Trygg e-Handel ble etablert for å gi forbrukere en garanti om at en nettvirksomhet tok sine juridiske og sikkerhetsmessige forpliktelser på alvor.

Ved hjelp av et sertifikat – ofte omtalt som Trustmark – kunne virksomhetene signalisere at de hadde gjennomgått en grundig vurdering av eksterne konsulenter, støttet av interne advokater hos Virke. Ordningen var ment å hjelpe både virksomheter og forbrukere med å navigere i et landskap med stadig mer komplekse regelverk og teknologiske utfordringer.

En gradvis nedgang

I årene som gikk, viste det seg at interessen for sertifiseringen avtok. I 2024 var det kun 190 virksomheter i Norge som hadde oppnådd sertifisering gjennom Trygg e-Handel.

Dette fallende antallet reflekterer en endring i markedets behov. I stedet for å fokusere på et eksternt bevis på at kravene var oppfylt, opplevde mange aktører at det ble viktigere med kontinuerlig forståelse og etterlevelse av gjeldende lovverk – gjerne dokumentert gjennom gode kundeomtaler og andre tillitsskapende mekanismer.

Årsaker til nedleggelsen

Flere faktorer har bidratt til beslutningen om å legge ned Trygg e-Handel. For det første var det en gjennomgående tilbakemelding fra Virkes medlemmer om at behovet handlet mer om bistand til å forstå og følge det omfattende regelverket enn om en ekstern part som kontrollerte at alt var i orden.

Ordningen ble opprinnelig drevet med hjelp av en ekstern konsulent, i kombinasjon med støtte fra interne advokater, for å håndtere de juridiske aspektene. Men den økende kompleksiteten i netthandel og et ønske om en mer direkte veiledning for å etterleve lovverket, har gjort at modellen ikke lenger oppleves som optimal.

En annen vesentlig årsak er den teknologiske utviklingen. Med stadig mer avanserte sikkerhetsløsninger og endringer i forbrukeradferd har behovet for en statisk sertifiseringsordning minsket. Markedet ser i dag en økt vekt på kundeomtaler og andre dynamiske verktøy som kan dokumentere kvalitet og pålitelighet.

Dette ble jeg fortalt av tidligere leder for Trygg e-Handel i Virke i en epost.

Nye verktøy og tjenester for trygg netthandel

Som en respons på denne utviklingen har Virke valgt å satse på nye løsninger for å støtte sine medlemmer – og dermed indirekte hele netthandelsmarkedet. I stedet for den tradisjonelle sertifiseringen har Virke utviklet en omfattende veileder som forklarer hvordan virksomhetene skal forholde seg til gjeldende lovverk. Denne veilederen, sammen med styrket juridisk bistand fra Virkes egne advokater, skal hjelpe virksomhetene med å sikre at de følger regelverket til enhver tid.

Videre er det igangsatt arbeid med å utvikle nye tjenester som ikke bare omfatter juridisk rådgivning, men også støtte til oppbygging av nettsider og politisk arbeid. Dette politiske arbeidet retter seg mot å gjøre det vanskeligere for useriøse aktører å operere i Norge, og sikrer at forbrukerne fortsatt kan ha en trygg handleopplevelse – til tross for at den gamle sertifiseringsordningen nå legges ned.

Samarbeid med forbrukerorganisasjoner

Virke jobber tett med Forbrukerrådet for å sikre at alle aktører i markedet etterlever de lover og regler som skal beskytte forbrukerne. Gjennom dette samarbeidet vil det fortsette å bli gitt råd og informasjon om trygg netthandel, slik at forbrukerne kan gjøre informerte valg.

I tillegg har medlemmene i Virke et eget merke som de kan benytte på sine nettsider, noe som ytterligere bidrar til å synliggjøre deres seriøsitet og forpliktelse til et trygt arbeidsliv. Dette blir interessant å se flere steder etter hvert.

Veien videre

Med avslutningen av Trygg e-Handel som sertifiseringsordning tar netthandelen i Norge et nytt steg. Selv om det tradisjonelle sertifikatet ikke lenger vil være tilgjengelig etter 1. februar 2025, betyr ikke det at sikkerhet og kvalitet skal nedprioriteres.

Tvert imot vil de nye verktøyene og tjenestene fra Virke gi både virksomheter og forbrukere et solid fundament for å møte fremtidens utfordringer. Den økte vektleggingen på direkte juridisk veiledning, kundeomtaler og kontinuerlig politisk arbeid kan ses som en moderne tilnærming som reflekterer den dynamiske utviklingen i netthandelsmarkedet.

Trygg e-Handel har gjennom årene spilt en viktig rolle for å skape trygghet i netthandelen, og overgangen til nye løsninger viser en vilje til å tilpasse seg og utvikle seg i takt med markedet.

For forbrukere og aktører i netthandelssektoren ligger fremtiden i en mer fleksibel og helhetlig tilnærming til digital sikkerhet og kvalitetssikring.

Takk for nå Trygg e-Handel.

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.