Hvordan koke egg riktig + tips til eggkoker

Koking av egg
Siden kan inneholde annonselenker

Lurer du på hvordan du koker egg riktig? Her får du svaret.

Hvordan koke egg riktig: De fleste foretrekker å finne kokte egg som tilbehør på frokostbordet. Kokte egg, naturligvis fra høns, kan også brukes i salater og i andre smakfulle retter. Det er imidlertid ikke like enkelt å koke egg på riktig måte. Før du begynner tilberedningen, bør du derfor bestemme deg for om du ønsker hardkokte eller bløtkokte egg. Speilegg og eggerøre krever andre fremgangsmåter.

Tips til eggkokere

Eggene kan kokes i en vanlig kjele med vann, eller ved bruk av en eggkoker. Du finner forslag til bra eggkokere litt lenger ned. Det er koketiden som avgjør om egget blir hardkokt eller bløtkokt. Du bestemmer selv hvor lenge du ønsker at eggene skal koke.

Bløtkokte egg plasseres gjerne i eggeglass og kan spises med skje. Hardkokte egg smaker imidlertid godt på brødskiver, i salater og lignende.

Hvordan koke egg riktig - Hardkokt egg i salat
Hvordan koke egg riktig – Hardkokt egg i salat

Fordeler med romtempererte egg

I Norge oppbevares eggene som regel i kjøleskapet. I utlandet kan du finne romtempererte egg i butikkhyllene. Holdbarheten er gjerne ikke like lang på egg som er oppbevart i romtempererte rom. De fleste velger derfor å oppbevare eggene i kjøleskapet. Det anbefales at du tar utgangpunkt i egg som har blitt oppbevart noen timer på kjøkkenbenken før koking.

Romtempererte egg sprekker sjeldnere enn egg som har blitt oppbevart i kjøleskapet. Dette er også en fordel når du skal skrelle hardkokte egg. Romtempererte egg sies å passe bedre til pisking, enn egg som har blitt oppbevart kjølig.

Mange stiller seg spørsmålet: Hvordan koke egg riktig? I denne sammenhengen er valg av koketid avgjørende for resultatet.

Velg riktig koketid til eggene

Koketiden er avgjørende for om egget blir hardkokt eller bløtkokt. For å finne den riktige koketiden, bør du ta hensyn til eggets størrelse og temperatur. Bløtkokte egg kan kokes opp til 6 minutter, for å få det beste resultatet. Etter at det bløtkokte egget er avkjølt, kan det plasseres i et eggeglass. Bløtkokte egg er populære å ha på frokostbordet.

Hardkokte egg bør kokes opp mot 11 minutter, for at du skal oppnå ønsket resultat. Prøv deg gjerne frem for å finne riktig koketid. Det finnes egg-koketid-kalkulatorer, men vi mener det holder med å prøve deg kjapt fram og ta tiden sånn ca. Romtempererte egg skal kokes noe mindre enn egg, som er oppbevart i kjøleskapet. Store egg bør kokes lengre enn små egg. Du bør derfor ta hensyn til eggets størrelse, når du skal koke egg.

Koketid på egg

  • Bløtkokt egg tid – opptil 6 minutter
  • Hardkokt egg tid– opptil 11 minutter

Bruk en kjele eller eggkoker

Hvis du skal bruke en kjele, bør du legge eggene i kjelen mens vannet fremdeles er kaldt. Slik unngår du at eggene ikke sprekker, før de er ferdigkokte. Det anbefales at du oppbevarer eggene på kjøkkenbenken i god tid, før tilberedning. Romtempererte egg sprekker sjeldnere enn kalde egg, som har blitt oppbevart i kjøleskapet. Det skal ikke være nødvendig å stikke hull på egget med en nål, som man gjorde mye før i tiden.

Når koketiden nærmer seg slutten, bør du skru ned varmen. Deretter anbefales det å bruke en skje til å ta eggene ut av kjelen. Eggene bør tas opp med en gang de er ferdigkokte, for deretter å avkjøles før servering.

Mange velger å benytte en eggkoker i forbindelse med koking av egg. En eggkoker er gjerne enklere å bruke, enn en kjele. En av grunnene til dette, er at eggkokeren varsler når eggene er ferdige. Det eneste du trenger å gjøre, er å velge riktig innstilling. Du kan som regel koke opptil 6 til 7 egg, om gangen.

Lurer du på hvilken eggkoker du skal kjøpe? Her er noen kjappe forslag:

3 beste eggkokere for å koke egg

Her er et par fine eggkokere i forskjellige prisklasser samt tips til nettbutikker du kan handle i:

Severin eggkoker

1. Severin eggkokere fra 1 til 6 egg

Severin EK3167 eggkoker er en populær eggkoker som er svært enkel i bruk. Den har effekt på 420W og har plass til 6 egg, nok til et normalt stort frokostbord. Den er utstyrt med elektronisk styring og kommer med en praktisk innsats du kan bruke for å posjere egg eller dampe grønnsaker.

Severins eggkokere kommer i flere varianter og farger. Du får den for eksempel i en litt mindre versjon med plass til maks 3 egg også. Ofte holder jo det.

Du kan kjøpe eggkokeren flere steder, men vi anbefaler enten nettbutikken Bakeren og Kokken, Skousen eller Kitchentime.

Sjekk pris
Billig eggkoker

2. Billig eggkoker

Denne billige eggkokeren i hvit plast fra Waves gjør eggkokejobben til en lek. Kok 7 egg i samme slengen og det følger med eggeglass.

Den kan kjøpes i kjøkkenbutikken Kitchentime som også har mange andre produkter verdt sjekke ut. Sjekk prisen ved å klikke på knappen under.

Les mer om eggkokeren
Morsom eggkoker

3. Morsom eggkoker

Denne smarte eggkokeren passer for hele familien. Det er en morsom eggkoker med Mummitroll tema, derav det lange navnet Moomin EB-115560.11 og har plasser for 6 egg.

Mumitrollet hjelper deg med å tilberede perfekte egg enten du ønsker bløtkokt, medium-kokt eller hardkokt. Du kan fjerne egg underveis hvis noen rundt frokostbordet vil ha bløtkokt før de hardkokte er ferdig. En stemme og en lampe forteller deg når eggene er klare. Stemmen er på engelsk, men du kan bytte til finsk, svensk, tysk eller nederlandsk hvis du heller vil det.

Lokk og eggbrett er avtakbart og renholdes lett i oppvaskmaskin. Du får den hos Skousen:

Les mer og finn pris

Nyt nykokte egg til måltidet

Det er ikke like enkelt å besvare spørsmålet hvordan koke egg riktig, men det er ikke så vanskelig å få til. Etter hvert finner du en metode som passer for deg.

Se gjerne denne videoen fra Rema1000 som forklarer mer om det å koke egg (Smilende egg):

Håper du fikk noen gode tips! Del gjerne.

Les også: 20 Beste nettbutikker på kjøkkenutstyr på nett akkurat nå

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.