Lurer du på å kjøpe gull på nett? Gullmynter er momsfritt og ekstra lurt.
Innholdsfortegnelse
Ønsker du å kjøpe gull trygt på nett kan det gjøres på en enkel måte her i Norge. Det er mange fordeler med å sitte på litt gull, og eventuelt sølv, og det er nesten like enkelt å handle på nett som truser og sokker. Gull har vært brukt som en form for verdi gjennom tusenvis av år og fortsetter å være en etterspurt investering. Siden gull anses å ha verdi rundt hele verden kan man enkelt selge eller bytte gull til andre valutaer.
Edle metaller som gull har også en tendens til å stige i verdi når valuta svekkes, eller inflasjonen øker. Dermed er gull sett på som en sikker havn i tider med usikkerhet som økonomiske kriser eller politiske konflikter.
Du tenker kanskje at man må kjøpe gullbarrer, smykker, gullstøv eller gull i andre former? Se bort i fra det! Det smarteste er derimot å kjøpe gullet i form av mynter – altså gullmynter.
Hvorfor?
Jo, her til lands kan man kjøpe gullmynter momsfritt siden mynter er sett på som et betalingsmiddel, og dermed fritatt for moms. Gullbarrer og andre former for gull må man derimot betale vanlig 25% moms på. Det er jo litt rart at formen på produktet spiller en så stor rolle, men sånn er det bestemt. Gullmynter med høy vekt kan det derfor være lurt å se etter.
Dersom du likevel er interessert i gullsmykker og lignende kan du sjekke gode gullsmeder her.
Å kjøpe fysisk gull er en direkte og håndfast måte å investere i gull på. Man kan i tillegg kjøpe gull som råvarer og sertifikater via aksjer og fond hos for eksempel DNB og Nordnett, men det går vi ikke innpå her. Vi elsker nettbutikker og netthandel og liker tanken på å holde fysiske ting i hendene.
Vi vet om og har gode erfaringer med en nettbutikk som selger gullmynter på en trygg, sikker og seriøs måte. Den heter Gullbanken og er verdt et besøk. Her kan du sjekke gullprisen, finne ut med om hvor mye de betaler deg ved hjelp av en Gullpriskalkulator, ta kontakt med dem for mer informasjon og notere deg svingninger i markedet slik at du får best mulig pris.

Butikkinfo Gullbanken
- Beste verdi på gull uten skjulte gebyrer.
- Høyeste forsikring, opptil 100.000 kroner.
- Umiddelbar utbetaling til din konto.
- Høy kundetilfredshet.
- Kjøper all type gull.
- Avansert analyseverktøy og sikkerhetstransport
10 viktige ting du bør vite om gullhandel på nett i Norge
- Handel av gull i Norge er regulert av Finanstilsynet, så pass på at nettbutikken følger norske lover og regler.
- Sørg for å kjøpe gull med høy renhet (rent 24 karat gull, eller 22 karat).
- Gullpriser beregnes ofte per gram, så sørg for å vite vekten på gullproduktet du kjøper.
- Prisen på gull varierer fra dag til dag, så sørg for å følge med på prisene før du kjøper slik at du kjøper når det er billigst mulig slik at du får mest verdi for pengene.
- Leveringstiden for gull kan variere, så sørg for å vite hva du kan forvente før du bestiller.
- Sørg for at nettbutikken du velger har sikre betalingsmåter og beskytter dine personlige opplysninger.
- Pass på at de sender med forsikring.
- Sjekk nettbutikkens retur- og bytteregler før du kjøper, slik at du vet hva du kan forvente hvis du ønsker å returnere eller bytte gullmyntene.
- Sjekk at nettbutikken har et godt omdømme (som populære Gullbanken nevnt over) og les anmeldelser fra andre kunder.
- Vær oppmerksom på eventuelle skatter eller avgifter som kan påløpe ved kjøp av gull på nett. Husk at gullmynter kan kjøpes momsfritt. Det er ingen formueskatt på gullmynter inntil 1.000.000 kroner.
Er det smart å investere i gull?
Historisk sett har det vist seg å være lurt å investere i gull, men som all annen investering innebærer det alltid en viss risiko, den er bare høyere andre steder. Mange investerer i gull (og sølv) for å sikre seg mot økonomiske usikkerheter, som inflasjon og store tap i verdipapirer.
Gull og sølv har vært verdsatt som en form for verdilagring i tusenvis av år, og har en tendens til å holde sin verdi selv under økonomiske nedgangstider. I tider med høy inflasjon kan gull og sølv være en god måte å beskytte sparepengene sine på, siden verdien ikke er knyttet til en bestemt valuta eller regjering.
Kjøp av gullmynter bør vurderes sammen med andre faktorer som økonomisk situasjon, personlig økonomi og investeringsmål. Som med alle investeringer, innebærer kjøp av gullmynter en viss grad av risiko, og det kan være lurt å søke råd fra en profesjonell før du tar en beslutning hvis det innebærer mye penger.
Tenker du ren investering kan det være smart å kjøpe gullmynter som en del av en diversifisert portefølje, da gull ofte har en lav korrelasjon med andre investeringer og kan fungere som en form for hedging mot økonomisk ustabilitet. Kjøp av fysiske gullmynter gir også muligheten for fysisk eierskap og kontroll over investeringen.
Kjøp av gullmynter som sikkerhet for deg selv, eller som en gave til barn og barnebarn, trenger ikke nødvendigvis å bli sett på som en slik investering, men verdien vil neppe synke.
Er det moms på gullkjøp i Norge?
I Norge gjelder det spesielle regler for merverdiavgift (moms) på gullkjøp. Når det kommer til gullbarer, påløper det moms. Dette skyldes at gullbarer hovedsakelig blir ansett som råvarer eller investeringsobjekter, og ikke som valuta. Derfor er kjøp av gullbarer i Norge underlagt den standard merverdiavgiftssatsen som for tiden er 25 %.
I kontrast er gullmynter fritatt for moms i Norge. Dette gjelder spesielt for gullmynter som er anerkjent som gyldige betalingsmidler i utstedelseslandet. Disse myntene betraktes ikke bare som råvarer, men også som offisielt valuta. Dette betyr at de har en pålydende verdi og er juridisk akseptert for betaling i landet de er utstedt. Eksempler på slike mynter inkluderer Canadiske Maple Leaf og Sørafrikanske Krugerrand.
For investorer som vurderer å investere i fysisk gull i Norge, er det derfor en betydelig skattefordel å velge gullmynter fremfor gullbarer. Gullmynter tilbyr en unik kombinasjon av verdiverdi som både investeringsobjekt og valuta, samtidig som de unngår tilleggsutgiften som merverdiavgift representerer.
Det er viktig å merke seg at denne fritakelsen for gullmynter kun gjelder hvis myntene faktisk er i omløp som betalingsmiddel i utstedelseslandet. Samlermynter eller mynter som ikke lenger er juridisk valuta, vil sannsynligvis ikke være kvalifisert for denne fritakelsen. Det anbefales å konsultere med en skatteekspert eller en profesjonell innen gullhandel for å forstå de spesifikke reglene og unntakene som gjelder for kjøp og salg av gull.
Hvor kjøper man gull på nett?
Her til lands er det kanskje mest kjente stedet å handle hos K.A.Rasmussen. De har gull mynter og gullbarrer. De har også fine oversikter over gull og sølvpriser som oppdateres daglig.
Vi er som du sikkert har skjønt også veldig fan av Gullbanken som selger gullmynter på en oversiktlig og enkel måte for den vanlige mannen, og kvinnen, i gata. De hjelper deg som syns at gull er en god investering med kjøp og salg av gull ryddig og enkelt.

Har du også puttet noen kroner i gull? Hvordan gikk handelen? Fortell gjerne om dine egne investeringer i gull i vårt kommentarfelt hvis du har kunnskap som kan hjelpe andre til å gjøre en et godt valg.
God gullhandel.