Tollgrense 2024 – den gode gamle 350 kr grensen avvikles

tollgrense 2024
Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Nå er det definitivt slutt for den kjente 350 kroners grensa

Godt nytt år! Mens vi tikker ut av 2023 og inn i det nye året, er det en viktig ting som er viktig å få med seg om man skal handle på nett i utlandet framover.

Etter noen år på nåde der man fortsatt kunne handle småtteri og gøy uten å bekymre seg for ekstra gebyrer, må man nå passe mer på.

Fra 1. januar 2024 endrer nemlig Tolletaten reglene for kjøp av varer fra utlandet og du må betale betale merverdiavgift for alle varekjøp.

Før var det slik at varer med verdi under 350 kroner ikke trengte å deklareres eller betales avgifter for når de ble importert til Norge. Denne regelen ble fjernet i 2020 for å gjøre konkurransen mer rettferdig mellom norske og utenlandske butikker.

Ja, det er faktisk så lenge siden. I fire år har en overgangsordning holdt liv i den gamle tollgrensa.

Helt til nå.

VOEC ordningen gjør det litt lettere

Den gang ble også VOEC-ordningen innført for privatpersoner. VOEC står for VAT on e-commerce. Denne ordningen gjør netthandel litt enklere i møtet med utenlandsk nettbutikker og du ser merverdiavgiften (mva) med en gang, på totalprisen på varen. Det gjør det lettere å se hva du må betale uten at det kommer overraskelser.

Fra og med 2024 må du deklarere alle varer kjøpt fra utlandet, uansett verdi, og betale nødvendige avgifter.

Men hvis du handler fra en handler du fra en VOEC-registrert nettbutikk, og varer med verdi under 3000 kroner, betaler du moms på kjøpstidspunktet og slipper ekstra avgifter ved innførsel til Norge.

Vi har tidligere skrevet om hva VOEC er og forsøksvis prøvd å ha en oppdatert liste over nettbutikker med VOEC her. Det kan lønne seg å handle fra en av disse. Kjøper du fra utenlandske nettbutikker som ikke tar merverdiavgift ved kjøpet, må du betale moms og eventuell toll i Norge, pluss et gebyr for tollbehandlingen til transportøren. Det baller på seg.

Du kan lese mer om dette på Tolletatens nettside. Der skriver de blant annet om tiltak som skal gjøre alt dette enklere å håndtere, men mye av dette gjelder ikke privatpersoner som handler litt på nett nå og da.

Ta også en titt innom VOEC-registeret hos Skatteetaten for en korrekte listen over nettbutikker som er registrert i ordningen.

Fordeler med endringene

Det kan virke litt surt å ikke kunne bestille billig dill og dall fra Kina uten gebyrer. Man fikk tak i ganske mye til en billig penge, og sikkert masse man ikke trengte også. Jeg syntes i hvert fall det var morsomt å få slike sendinger i postkassen.

Men det er en del fordeler fordeler med disse endringene sett i det store bildet.

  1. Ved å fjerne 350-kronersgrensen blir konkurransen mer rettferdig mellom norske og utenlandske nettbutikker. Tidligere hadde utenlandske butikker en fordel da de kunne selge varer avgiftsfritt opp til 350 kroner. Dette tapte norske aktører på.
  2. Med VOEC-ordningen betaler forbrukerne merverdiavgift direkte ved kjøp. Dette gjør totalprisen på en vare mer transparent og forutsigbar, og uten ekstra kostnader ved innførsel.
  3. Digital innsending av informasjon om VOEC-varer og endringer i samlefortolling gjør tollbehandlingen mer effektiv. Dette kan føre til raskere leveringstider og mindre byråkrati.
  4. Tiltak som månedsoppgjørsordningen for speditører med samlefortollingstillatelse (altså ikke vanlige folk som deg og meg) kan bidra til å redusere administrative kostnader og effektivisere håndteringen av økt volum i importerte varer.
  5. Med de nye reglene blir det lettere for myndighetene å overvåke og kontrollere innførselen av varer til Norge, noe som kan være viktig for å hindre ulovlig handel og sikre at alle betaler de nødvendige avgiftene. Det blir altså bedre kontroll med importerte varer.

Disse fordelene bidrar til en mer balansert handel og styrket forbrukerbeskyttelse, samtidig som de effektiviserer toll- og avgiftsprosesser.

Hva syns du om at 350 kroners grensa forsvinner helt? Vil du savne den eller går det helt greit?

Helt til slutt kan du lære med om den dititale tollbehandlingen, Digitoll:

Les også: Beste nettbutikker med klatreutstyr.

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.