Netthandel på varer med stykkpris verdi under 3000 kr fra utlandet blir enklere og billigere fra 1.april med VOEC.
Innholdsfortegnelse
Først: Hva står VOEC for? Jo, det står for VAT On E-Commerce og er et begrep det bare er å lære seg først som sist. VOES kan du også merke deg. Det står for VAT On Electronic Services. VAT er som kjent Value Added Tax, altså merverdiavgift på norsk… også kalt moms.
Butikklisten: VOEC-registrerte nettbutikker
VOEC-registrerte nettbutikker er gode nyheter for deg som liker å handle klær, sko og elektronikk fra utlandet i 2020 og i årene videre. Skatteetaten, Tolletaten og Finansdepartementet har oppdatert retningslinjene sine noe som kan gjøre det svært gunstig å ehandle fra utenlandske nettbutikker. Du betaler bare merverdiavgift og slipper de fryktede tollgebyrene som man trodde kom på all utenlandshandel, uansett størrelse.
Tidligere var det den såkalte 350-kroners regelen som var den magiske grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet. Under denne summen skled nettkjøpet rett hjem til deg på et bananskall uten verken toll eller moms. Fra og med 1. januar 2024 forsvant denne grensen helt og man må betale for alle småkjøp også.
Så kom ønsket fra myndighetene om å fjerne denne grensen og ilegge merverdiavgift og gebyr på all utenlandshandel. Det gikk et ramaskrik gjennom shoppingglade nordmenn mens norske nettbutikker jublet. Skulle vi ikke lenger kunne handle billig kina-elektronikk uten at det skulle koste skjorta? Og skal virkelig Posten ta på seg all jobben med å legge på gebyrer i 150-kroners klassen på alt av små og store pakker fra andre land? Gebyrsjokket var et faktum …
Nå har etatene jobbet litt mer med dette og funnet en løsning som gjør at man slipper unna tollgebyr på ehandel fra utlandet med nettbutikker registrert med VOEC nummer på varer med lav verdi. Det er e-markedsplassene selv som må registrere seg og få dette nummeret. Dermed kan de kreve inn moms for den Norske Stat direkte. Du som nettkunde slipper å tenke mer på dette og varen du kjøper går over grensen i Norge uten ytterligere gebyrer.
Når man her snakker om lav verdi er det varer som har verdi under 3000 kr. Du kan handle flere varer som hver er verdt 3000 kroner eller mindre på samme handel.
Løsningen gjør det svært enkelt for norske kunder å netthandle i andre land og handelen vil minne om en vanlig handel i Norge. Siden prisene i utenlandsbutikker ofte er billigere, vil dette gjøre det svært gunstig å handle i utlandet.
Dette er nok ikke så gunstig for norske nettbutikker, så vi håper du fortsetter å handle det du kan i trygge norske nettbutikker når du kan. Da får du i de fleste tilfeller varene raskere, norskspråklig kundeservice, du støtter norsk arbeidsliv og ivaretar arbeidsplasser.
VOEC utregnings eksempel
Men hvor mye vil det koste å handle noe fra utlandet nå? Med bakgrunn i Tolletatens eget eksempel på varer med lav verdi, har vi her vårt eget eksempel på en utregning av merverdiavgift på for varer kjøpt på en VOEC-registrert netthandel eller e-markedsplass. Husk at du kan handle flere varer verdt 3000 kr og at moms satsen er 25%.
Du kjøper en radiostyrt bil til 2999 kr og noen batterier til 300 kr. Frakt 100 kr.
Radiostyrt bil: 3000 ,-
Batterier: 300 ,-
Frakt: 100 ,-
SUM, eller MVA grunnlag: 3400 ,-
+ 25% MVA: 850 ,-
Det du må betale = 4250 kr
Så får du vurdere om det blir billigere enn å handle i norsk nettbutikk.
Netthandel fra norsk kunde steg for steg
Skatteetaten har laget en illustrert presentasjon på engelsk, fransk, kinesisk, russisk og spansk som forklarer utenlandske nettbutikker hvordan en typisk netthandel fra norsk kunde vil utarte seg. Presentasjonen ‘Selg, ta betalt for, og sende varer til Norge – en guide’ finner du her. Vi syntes det var en fin liten oppsummering om gangen i det hele.
På norsk blir det omtrent slik:
- En norsk kunde bestiller varer på nett i utlandet.
- Nettbutikken / tjenesten belaster moms og mottar betaling.
- Ordrebekreftelsen er mottatt av leverandør / lager.
- Leverandøren pakker varene. Merk: Matvarer og begrensede varer må pakkes og sendes hver for seg.
- Leverandøren fikser transport. Informasjon om verdi, innhold og plattformens / selgerens VOEC-nummer må oppgis.
- Leverandøren markerer sendingen med plattformens / selgers VOEC-nummer og sender varen.
- Transportøren transporterer sendingen og informerer norske tollvesen om forsendelsen før den krysser grensen.
- Tollklarering gjøres på den norske grensen. Moms er allerede betalt, så det er ingen ekstra avgifter, skatter eller avgifter.
- Sendingen blir fraktet til kunde, mottatt av kunde og kunde er fornøyd og ferdig med handelen.
Oversikter over nettbutikker i andre land
Vi fokuserer mest på norske nettbutikker på denne siden. Men vi har noen oppføringer av noen kjente butikker i utlandet i forskjellige land. Dessuten har vi samlet egne lister over disse nettbutikkene i artikler med Danmark, Sverige, Tyskland, Kina og USA. De finner du på denne siden og i posten Utenlandske nettbutikker.
Vi får se hvordan dette utvikler seg videre. Vi kommer med tiden vil lage en liste over alle bra utenlandske nettbutikker som er registrert i VOEC registeret der du garantert slipper unna avgifter. Skriv i kommentarfeltet om du synes det er en god ide.
Nyttige artikler
Vil du lære mer om dette så sjekk ut disse kildene og nyttige artikler om saken:
- Merverdiavgift på e-handel (VOEC) (Skatteetaten)
- Merverdiavgift på varer med lav verdi (Skatteetaten)
- Netthandel (Tolletaten)
- VOEC: Eksempel på utregning av mva (Tolletaten)
- Ny ordning: Nordmenn slipper gebyrsjokk når de handler på nett i utlandet (Nettavisen)
Håper du lærte noe i vår VOEC for Dummies artikkel. Tips oss hvis du ser at denne artikkelen er utdatert eller du finner noe som er feil. God handel!
Les også:
- Svenske Nettbutikker Som Sender Til Norge
- Anbefalte Danske Nettbutikker
- Tyske Nettbutikker Som Shipper Til Norge