Norske nettbutikker jubler: Nå skal tollgrensen fjernes.
Innholdsfortegnelse
Denne artikkelen må sees på som historisk i 2020. Men les gjerne Merverdiavgift På E-Handel (VOEC) For Dummies. Dette Er Godt Nytt!
Det er altså bestemt at den avgiftsfrie 350 kroners grensa på varehandel fra utlandet fjernes i inngangen til 2020 noe som betyr at det ikke lenger er fritak for billige varer. Det er regjeringspartiene som sammen med Krf har kommet fram til dette i årets budsjettavtale og har dermed satt en endelig spiker i 350-saken. Grunnet dårlig tid og vanskelig rent teknisk å få til dette ved årsskiftet 2019 blir det utsatt ett år. Det gir også folk rom til å omstille seg.
Det har helt siden grensa ble økt fra 200 kr i 2015, som hadde holdt seg konstant siden 70 tallet, vært snakk om å gjøre noe med grensa. Også øking på 500 eller 1000 kr har vært oppe til diskusjon.
Nå går man altså motsatt vei og fjerner den helt.
Hvilke konsekvenser har det egentlig for oss? For landets nettbutikker er dette gledelige nyheter. Hovedorganisasjonen for norsk næringsliv, Virke, er strålende fornøyd med vedtaket. Norske nettbutikker har opplevd stor konkurranse fra utlandet og vil nå kanskje få et oppsving hvis folk velger bort utenlandshandelen.
Mange av de store utenlandske nettvarehusene kaprer norske kunder på billige varer. Til tross for at det ofte tar lang tid å motta varer er de rimelige prisene fristende. I 2020 må man betale 25 prosent moms på alt av produkter kjøpt i utlandet pluss et fortollingsgebyr. Er varen særs billig vil kanskje dette gebyret overstige verdien av selve varen. Det gjør nok at norske forbrukere vil tenke seg om to ganger.
Les også: 15 beste butikker med mammaklær på nett!
Historien om tollgrensen i korte trekk
- Grensen for toll- og avgiftsfritak ble innført i 1975 og var da på 200 kr.
- Toll er en skatt på varekjøp over en landegrense.
- I 2015 ble tollgrensen økt til 350 kroner.
- Tollgrensen er summen man kan kan handle for i utenlandske nettbutikker og butikker inkludert frakt og forsikring, uten å måtte betale ekstra gebyrer.
- Fra 1. januar 2020 er det vedtatt å fjerne hele grensen og man må betale toll og gebyrer på alt man handler.
- Summen man må tilslutt på metale er 25% merverdiavgift pluss tollgebyr som varierer litt med fraktselskapet – sannsynligvis mellom 150-200 kroner.
Kjøper stort sett billige småting
Selv kjøper vi mest småting og dill på Bangood, AliExpress, Amazon og Ebay. Hva kjøper du? Dette er som regel varer vi ikke finner i norske nettbutikker og som vi til og med kanskje heller ikke ville bestilt om det gikk an å kjøpe her til lands. Nå må vi etter hvert veie opp nytteverdien av det vi handler opp mot den dyrere prisen.
Vi tipper man i enkelte sammenhenger ikke kommer utenom å kjøpe enkelte ting i utlandet, men mengden er garantert til å bli mindre. Sære nisjeprodukter kan være tøft å få tak i, men det åpner kanskje for at nettbutikker tar inn flere typer rare produkter eller at nye nisjebutikker skapes.
Kanskje det har et visst klima og miljø aspekt over seg også? Hvor mye kina-duppedingser trenger man egentlig sende opp til kalde nord? Kortreist varehandel er bra.
Hva tror du?
Vil du slutte å handle i utenlandske nettvarehus? Hvor skal du handle brus nå? Vil du handle mer i norske internettbutikker? Skriv en kommentar i feltet nederst. Du har heldigvis fortsatt litt over ett år igjen (til 1. januar 2020) å handle fra den store verden så det er bare å sette inn støtet før det er for sent. Beregn toll og moms om du har behov for det hos Tolletaten.
Hipp hurra til de alle norske nettbutikkene som har vunnet en liten seier i kampen om norske kunder – men ikke la det være en hvilepute. Norske nettbutikker må kjempe videre, finspisse service, sikkerhet og brukervennlighet i et marked med mye konkurranse og ikke altfor mange potensielle kunder om beinet.
Som norske nettbutikk entusiaster har vi ingenting imot denne bestemmelsen og tror det er verdifullt for norsk ehandel. Som forbruker er det et lite skudd i baugen, men det er ikke noe stort tap – vi klarer oss. Det er spådd at dette til og med vil kunne gi flere arbeidsplasser her til lands.
Husk å fortsatt ta i bruk nettbutikksider som eButikker.no for å holde deg oppdatert på hvor du kan kjøpe hva i norske online stores. 🙂
Jeg vil bare komme til å kjøpe større kvanta om gangen i utenlandske nettbutikker.
Dermed kan «norske» nettbutikker se langt etter mine penger …..
Ja, dette er den eneste fornuftige reaksjonen fra forbruker. Ikke bare å kjøpe mer om gangen av det som uansett ikke selges her, men også hive på litt ekstra av det jeg kunne kjøpt lokalt for å få ned prosentandelen med gebyr per ting.
Og er det varer levert innen EU er det bare å fortsette få dem levert til Tyskland hvor jeg uansett reiser et par ganger i året.
Min egen nettbutikk avvikler jeg dog i løpet av året da det er helt uaktuelt å øke sluttpris mot kunde med ~100% fordi jeg skal sponse Posten.
Helt latterlig spør du meg. Lever i et dyrt nok land fra før, og nå gjør de det verre for oss. Jeg har kunnet kjøpt leker til barnet mitt, nå har jeg ikke råa på samme måte.