Bør du slutte å handle på nettbutiken Temu? Svaret er ja.

stopp med temu
Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Er det på høy tid å droppe Temu for en bedre klode nå?

Temu har blitt kjent som nettbutikken som selger ekstremt billige ting. Du har kanskje hørt om dem. Her finner man superbillige produkter som kun koster noen få kroner og oppover. Det ser man ikke andre steder. Det er nesten vanskelig å forstå hvordan de å presse prisene så mye.

Et par eksempler er negleklipper til kjæledyr til 4 kr, avokadoskjærer til 10 kr og sandblåsepistol til 270 kr. De har altså en god miks av ting du kanskje trenger, men stort sett er det produkter du med stor sannsynlighet hadde klart deg uten.

Temu er ikke svindel og har blitt populært blant forbrukere, men bør man egentlig handle derfra? Og er det trygt å handle på Temu? Det har vi spurt oss selv flere ganger. Konklusjonen vår er at vi syns det er på høy tid å stoppe Temu-handel.

Sett i et miljøperspektiv vil du bli sjokkert over tallene vi presenterer lenger ned.

Det har også vært bekymringer knyttet til personvern, tvangsarbeid og kvaliteten på produktene som tilbys.

Nettsidene er fristende, raske, og det gjør at det er ekstremt lett å handle herfra. Det er lett å bli avhengig, slik som denne damen her. Nettopp av den grunn har vi besluttet å ikke handle derfra og prøver å unngå butikken helt. I tillegg til det lave prisnivået har de som oftest gratis og rask frakt. Sjansen er også stor for at du blir tilbudt relaterte ting og tang som er lett å slenge med i handlekurven.

Fristelsene kommer på rekke og rad. De har lykkehjul som gjør at du kan “vinne” rabatter, nedtellingsklokker som nærmest tvinger deg til å kjøpe noe før tiden går ut, gratis produkter som ny kunde samt andre insentiver for at du ikke skal gå derfra før du har kjøpt ett eller annet.

Det at nettbutikken har norsk språk gjør at mange kanskje tror at dette er en norsk nettbutikk, men det er altså feil.

Alt kommer fra Kina.

Vi må innrømme at vi har handlet derfra selv ved et par anledninger tidligere. Det har forså vidt gått fint, men med en bismak om at det føles feil å handle så billig og få det tilsendt såpass raskt.

Mer om hvorfor også du kanskje bør få litt dårlig samvittighet av å handle her.

Hva er Temu?

Temu er altså et kinesisk nettbutikk-monster, eller rettere en online markedsplass, drevet av selskapet PDD Holdings, tidligere Pinduoduo Inc. Med Temu har de vokst seg ut av alle proporsjoner og blitt virkelig gigantiske.

Etter oppstarten i 2022 har de solgt absurd mange varer med sterkt reduserte priser innen klær, sko, vesker, elektronikk, mobiltilbehør, skjønnhetsprodukter, husholdningsartikler, helseprodukter, hjemmeinnredning, hageutstyr, leker og sportsutstyr.

Ved utgangen av januar 2024 opererer Temu nå i 49 land, inkludert Norge.

Alt de selger er enkelt tilgjengelig på både de norskspråklige nettsidene og via deres egen superpopulære Temu-app. En app som i perioder har vært verdens mest nedlastede mobilapp.

Forretningsmodellen til Temu bygger på at kinesiske leverandører selger direkte til kundene uten mellomledd. Det er noe av nøkkelen til at de klarer å redusere kostnadene.

Selskapet har opplevd betydelig vekst takket være aggressiv markedsføringstaktikk, inkludert omfattende nettkampanjer og reklamer under Super Bowl som økte både søk og trafikk betydelig.

Hvorfor handler så mange fra Temu?

Folk velger å handle fra Temu av flere grunner. Fra vårt perspektiv ser det ut som det er flere hovedgrunner til at folk bruker akkurat dem.

Det første er selvfølgelig de ekstremt lave prisene som virker forlokkende. Både med tanke på at folk har trang økonomi og kan unne seg ting nesten gratis er naturlig nok fristende. Man kommer ikke bort fra at Kina-priser fortsatt er mye lavere enn i norske nettbutikker, uten sammenligning forøvrig.

En annen grunn er det gigantiske utvalget forskjellige produkter. Du får tak i alt fra klær, leker, hjemmeelektronikk og interiør. Det er lett å bli blendet av muligheten for en billig handel, selv om det kan gå på bekostning av kvalitet.

Temu er også ekstremt gode på markedsføring. Sjansen er stor for at første gang du besøkte dem var via en eller annen annonse som presenterte et spennende produkt via et fristende tilbud. Det er ingenting å være flau over. De er faktisk veldig gode på sånne annonser.

Rask (og graits) frakt er også noe de er gode på. Tidligere var vi vant med at netthandel fra Kina gikk treigt og at man måtte smøre seg med tålmodighet. Nå sendes mye med fly… sjokkerende mange fly.

Kundeservicen deres er stadig oppe til debatt. Mens noen mener den er kritikkverdig skryter tilsvarende mange av hvor raskt de svarer. Og at de faktisk svarer i det hele tatt. Returspørsmål besvares tilfredsstillende og er enkelt. Dette er utfordringer vi ofte ser med andre som Fruugo og Wish der det er vanskelig, ofte umulig, å få kontakt med selgerne.

Vi har dessverre ikke erfaring med Temu kundeservice selv da vi aldri har trengt det.

For norske kunder teller det også mye at Temu er registrert i VOEC registeret noe som betyr at du betaler moms rett til dem. Varene går dermed ikke gjennom tollen på varer under 3000 kroner.

Les også: Vår Fruugo erfaring – slik gikk det da vi handlet på Fruugo

Hvordan klarer de å ha så lave priser?

Som nevnt tidligere sender de direkte fra fabrikken uten mellomledd. Dette bidrar sterkt til å holde prisene nede. Temu kjenner også etterspørselen til produkter. De vet hva folk klikker på av annonser eller søker på. Dette er informasjon de deler villig med fabrikkene de samarbeider med.

Dermed kan de øke produksjonen av populære produkter for å dekke etterspørselen og holde igjen det som ikke er populært.

Kopiering av andres design og produkter er et kjent problem i Kina. Som regel er det ikke piratkopierte produkter med logo, men man kjenner godt igjen trekkene. Dette gjør at de kan produsere billigere produkter siden de ikke bruker penger på forskning og utvikling.

Billige produkter lages gjerne med dårlige råvarer. Det betyr materialene ikke er av særlig god kvalitet. Produkter varer kortere og kan være farlige.
Hvorfor bør du får dårlig samvittighet av å handle på Temu

Det er noen helt klare grunner til at vi er skeptiske til Temu:

Kvalitet, miljø og menneskerettigheter.

Varene til Temu har dårlig kvalitet. Vi snakker om dårlige materialer, klær som rakner, plast som sprekker og går i stykker fort. Dette bidrar til å opprettholde bruk og kast samfunnet vi prøver å få bukt med.

Produktene kan være farlige. Man kjenner ikke opphavet til materialene noe som er verdt å tenke på. Det kan være allergifremkallende stoffer som ikke er bra. Elektroniske produkter er gjerne ikke godkjent og har gått igjennom streng kvalitetskontroll. Kjøper du for eksempel en røykvarsler derfra er det ikke sikkert den virker om det skulle bli brann.

Uansett temmelig idiotisk å kjøpe røykvarsler fra Kina, så det håper vi ingen gjør.

Temu-handel er absolutt ikke miljøvennlig. De hevder at de får mindre CO2 utslipp av å droppe alle mellomleddene, og det kan tenkes. Men å frakte dårlige produkter du sansynligvis ikke trenger rundt halve kloden blant annet med fly er ikke bra.

Temu sender ut 4000 tonn med produkter daglig! Legger vi på handel fra kinabutikkene Shein, Alibaba og TikTok er vi oppe i nesten 11.000 tonn med ræl, tull og tøys som sendes rundt i verden. Det tilsvarer over hundre Boeing 777 fly daglig.

Vi vet ikke helt hvor mye som sendes til Norge, men vi vet at Tyskland mottar 400.000 forsendelser hver dag. Og USA mottar 600.000. Helt sprøtt.

Hundrevis av Boieng 777 fly
Illustrasjon av hundrevis av Boieng 777 fly (KI generert av Midjourney)

Også har man hele aspektet med menneskerettighetsbrudd og tvangsarbeid. Det er vanskelig å vite helt sikkert hvordan dette utarter seg, men det er naturlig å tro at arbeiderne får svært lite eller ingen lønn. Utsatte folkegrupper som Uigurer skal ha blitt plassert på Kinesiske fabrikker og blir regelrett brukt som slaver.

Blant annet slaveri i bomullsproduksjonen er kjent. Kanskje går dette til klær du kan kjøpe billig på Temu. Det er vanskelig å vite sikkert, men alle vet at det er høy risiko for brudd på menneskerettigheter i Kina.

Temu selv hevder de ikke operer på denne måten. Ifølge en NRK podkast som har kontaktet Temu om dette sier de at de driver etter “etisk, human og lovlig forretningspraksis”. De forbyr tvangsarbeid fra sine partnere.

Tips til hvordan unngå å bli fristet av Temu

Å motstå fristelsene fra shoppingplattformer som Temu kan være utfordrende. Det er på tide med litt «avrusing». Her er noen praktiske tips for å holde shoppingtrangen i sjakk.

Først og fremst kan du prøve å holde deg unna nettsiden; «ut av syne, ut av sinn» fungerer virkelig i dette tilfellet. Slett bokmerker, meld deg ut av Temu Facebook grupper og fjern innlegg med Temu relatert innhold fra Instagram og Tik Tok.

Vurder å bruke adblockere for å skjule fristende annonser på Google, Facebook og andre sosiale medier. Klikk på skjul annonse hver gang de popper opp, så vil de etter hvert forsvinne.

Gjør det til en vane å se på ikke-nødvendige kjøp som unødvendig søppel og tenk over den miljømessige påvirkningen av hvert kjøp. Still deg selv det viktige spørsmålet: Trenger jeg virkelig dette?

Hvis svaret er usikkert, kan det være lurt å slette Temu-appen fra enhetene dine. Ved å fjerne den enkle tilgangen gir du deg selv mer tid til å tenke over kjøpene dine.

Føler du deg avhengig av enkel, raskt og billig shopping som gir nytelse der og da, kan du prøve å få tilsvarende belønning andre steder. Kanskje med trening eller dataspill?

Disse små endringene kan gjøre en stor forskjell både for lommeboken og planeten vår.

Så hva er moralen her?

Vi syns ikke man bør handle på Temu av ovennevnte grunner, men valget er ditt. Vi forstår at dette godstoget ikke lar seg stoppe. Men vurder heller å bruk en norsk trygg nettbutikk og kjøp det du trenger. Ikke bidra til bruk-og-kast samfunnet mer enn man må.

Hva synes du?

Les også: 31 Varehus på nett med stort sortiment

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.