Hva er en air fryer og hvordan tilbereder den sunnere mat?

hva_er_en_airfryer
Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Det finnes en kjøkkenmaskin som hjelper deg med å spise sunnere – det kalles en air fryer

Air fryere har virkelig tatt av de siste årene, med stadig flere modeller å velge mellom. Det er kanskje ikke så rart med stadig økt fokus på sunt kosthold, der det å bade maten i olje neppe står øverst på lista til kostholdsbevisste nordmenn.

Tenker du på å kjøpe en slik til kjøkkenet tipser vi deg om de beste nettbutikkene lenger ned. Men hva er en air fryer og hvordan er det egentlig den tilbereder sunnere mat?

Les også: 5 beste nettbutikker med Air Fryere 2024

Hva er en airfryer?

La oss begynne med en kort forklaring på hva en airfryer er. Det er som en frityrgryte uten olje. En airfryer bruker varmluft som sirkulerer rundt maten for å gi den en sprø overflate, samtidig som maten forblir saftig og god på innsiden. Noen kaller det en varmluftsfrityrkoker.

Det gjør at behovet for olje er tilnærmet ikke-eksisterende, og som regel trengs bare en liten teskje med matolje for å oppnå et perfekt resultat.

Ettersom man kutter ned drastisk på bruken av usunne matoljer i friteringen, sitter du igjen med et magrere og sunnere måltid. Vi vet jo alle at store mengder mettet fett fra matoljer ikke er bra for oss.

Så hvor mye sunnere er en air fryer?

Mange lurer på hvor mye sunnere maten du lager i en airfryer egentlig er.

Ifølge det anerkjente medisinske nettstedet WebMD kan en airfryer kutte opptil 80% av kaloriene fra et måltid, sammenlignet med fritering. Det er mange kalorier!

En studie viser for eksempel at pommes frites laget i airfryer resulterte i et sluttprodukt med tilsvarende farge og fuktighet, men langt mindre fett.

I tillegg til å vise seg rundt midjen kan et høyt inntak av fett fra vegetabilske oljer føre til økt risiko for hjerte- og karsykdom, så det er mange gode grunner til å kutte ned på fettet!

Les også: 20 beste nettbutikker med kjøkkenutstyr

Hva kan du lage med airfryer?

En airfryer kan minne litt om en varmluftsovn, og de kan gjerne brukes både til steking, baking og fritering. Forskjellen ligger ofte i at de er enklere å rengjøre, at de er mer presise og at de sirkulerer luften bedre for å gi et resultat som kan minne mer om fritering, hvis du ønsker det.

Mange tror at man er begrenset når det kommer til oppskrifter og ting man kan tilberede i en airfryer. Sannheten er at alt du kan lage i en vanlig frityrkoker, også kan tilberedes i en airfryer, men at du også kan lage mat som ellers ville gått i stekeovnen. Du kan for eksempel tilberede:

  • Kylling, inkludert nuggets ol.
  • Grønnsaker
  • Løkringer
  • Fisk
  • Pizza
  • Smultringer

… bare for å nevne noe. Her er det opp til deg og din fantasi, men skulle du være på jakt etter inspirasjon til nydelige oppskrifter, har vi funnet frem noen gode tips til deg.

Oppskrifter til airfryer

Det finnes nemlig flere nettsider med gode oppskrifter til airfryer. Philips er en av de mest kjente produsentene av disse, og stiller også opp med oppskrifter til inspirasjon. De har laget en egen app for dette formålet, som du finner her.

Også produsenten Cosori har en egen nettside med oppskrifter til airfryer. Her finner du tips til frokost, forrett, hovedrett, tilbehør og dessert.

air_fryer_oppskrifter
Mange bra airfryer oppskrifter

Du sparer strøm, oppvask og tid

En annen stor fordel med airfryere er at du sparer tid, oppvask og strøm. Fordi maskinen er betraktelig mindre enn stekeovnen kaster den bort mindre strøm i hverdagen. Stekeovnen blir dermed forbeholdt de større festmåltidene, mens kyllingen til middag lett kan lages i en airfryer. De er også enklere å rengjøre, slik at du sparer tid i en travel hverdag.

Så hvilken airfryer bør du velge?

Det kommer helt an på dine behov i hverdagen. Det er mange valgmuligheter på markedet i dag, og stadig nye modeller byr på nye muligheter og funksjoner.

Er du ute etter en rimeligere modell bør du sjekke ut Philips Airfryer Essential eller OBH Nordica sin Easy Fry Deluxe. Begge er gode modeller som gjør det godt i tester. Til prislappen på under 2000 kroner gir de rikelig med funksjoner. Spesielt Philips gjør det bra, og for å sitere redaksjonen i nettstedet Tek.no: «Sånn skal det gjøres!».

Er du ute etter en maskin med stor kapasitet for å lage mat til hele familien er Princess Smart Airfryer et godt valg. Her får du en maskin med 4,5 liters kapasitet som også gjør det meget godt i forbrukertestene.

Hvis bare ett best i test-produkt er godt nok bør du sjekke ut Cosori Premium.

Dette er kanskje den ultimate airfryer, med 11 forhåndsinnstilte moduser og 5,5 liters kapasitet.

cosori premium
Cosori Premium

Er du interresert i å kjøpe en air fryer selv kan du sjekke ut en av disse nettbutikkene: 5 beste nettbutikker med Air Fryere 2024.

 

Så…

Hvis du vil tilberede mat som er sunnere, få en enklere hverdag på kjøkkenet, og samtidig få velsmakende måltider, er en airfryer definitivt noe du trenger på kjøkkenet.

Helt til slutt har vi et lite pro-tips: ha på en “dært” olje mer enn produsenten anbefaler for et resultat som minner enda mer om fritert mat. Spesielt funker dette trikset bra for pommes frites, og selv om du bruker litt mer olje er det fortsatt sunnere enn frityrkokeren.

Del gjerne dine egne oppskrifter, opplevelser og erfaringer med denne type kjøkkenmaskin i feltet under. Takk!

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.