10 tips til hvordan bli fort brun i sola på en trygg måte

Hvordan bli fort brun
Siden kan inneholde annonselenker.

Hvordan bli fort brun er det mange som lurer på – her er noen tips

Hver sommer spør vi oss om det samme og lurer på hvordan man blir fort brun. Mange mennesker liker hvordan huden deres blir brunere når man soler seg eller oppholder seg ute. Husk bare at at langvarig eksponering for solen har en rekke risikoer, inkludert hudkreft.

Solkrem er en selvfølge å bruke når du er ute en sommerdag, men selv når du bruker solkrem er det ikke helt risikofritt å sole seg utendørs. Elsker du å sole deg kan du redusere risikoen ved å sole deg raskere og oppholde det kortere ute i solen. Dette hjelper deg med å unngå langvarig UV-eksponering og redusere risikoen for hudkreft. Du kan lære mer om dette emnet hos for eksempel Helsenorge som har artikler som Sol og solarium kan gi hudkreft samt hos Kreftforeningen.

Skal du kjøpe solkrem? Les også: 10 på topp trygge nettapotek

Men vi er ikke her for å skremme deg helt… Du etterspurte hvordan man blir fort brun. Her er noen tips for å bli raskere brun og noen forholdsregler du bør være oppmerksom på:

Hvordan bli raskere brun

Her er 10 måter å bli raskere brun på og hvordan du skal unngå langvarig soleksponering.

  1. Bruk solkrem med solfaktor 30. Bruk alltid solkrem med bredspektret UV-beskyttelse på minst 30 SPF. Hva står SPF for? Jo, SPF er en forkortelse for Sun Protection Factor og står gjerne på flasken. I Norge kaller vi det gjerne bare solfaktor. Bruk aldri sololje som ikke inneholder solbeskyttelse. Pass på å bruke solkrem innen 20 minutter etter at du går ut. En SPF på 30 er sterk nok til å blokkere UVA- og UVB-stråler, men ikke så sterk at du ikke blir brun. Pass på å dekk hele kroppen med nok solkrem inkludert ører, lepper, knehaser og under øynene. Smør deg ofte. Her finner du et godt eksempel på solkrem med solfaktor 30 hos Farmasiet.
    Husk å kjøpe solkrem!
    Husk å kjøpe solkrem! Klikk for å gå til Farmasiet.
  2. Bytt posisjon ofte. Dette vil hjelpe deg å unngå å brenne én del av kroppen din.
  3. Spis mat eller kosttilskudd som inneholder betakaroten. Mat som gulrøtter, søtpoteter og grønnkål kan hjelpe deg å bli brun uten å brenne deg. Dette er noe man fortsatt forsker på, men enkelte studier viser at betakaroten kan bidra til å redusere solfølsomheten hos personer med lysfølsomme sykdommer. Prøv for eksempel kosttilskudd med betakaroten som Royal Tan.
  4. Prøv å bruke oljer med naturlig SPF. Selv om disse ikke bør erstatte din vanlige solkrem, kan visse oljer som avokado, kokos, bringebær og gulrot brukes for en ekstra dose hydrering og SPF-beskyttelse.
  5. Ikke vær ute lenger enn huden din klarer å lage melanin. Melanin er pigmentet som gjør at du blir brun. Alle har et melanin-metningspunkt som vanligvis er 2 til 3 timer som gjør at huden ikke blir mørkere denne dagen. Soler du deg etter dette tidspunktet utsetter du bare huden fin for unødvendig fare.
  6. Spis mat som er rik på lykopen. Lykopen er det som gir tomater, guava og vannmelon den røde fargen, så da er det lurt å spise akkurat det. Studier som denne og eldre forskning viser at lykopen bidrar til å beskytte huden naturlig mot UV-stråler.
  7. Velg tidspunkt for soling med omhu. Hvis målet ditt er å bli brun fort er det verdt å tenke på at solen vanligvis sterkest mellom kl. 12.00 og 15.00. Husk imidlertid at siden solen er på sitt sterkeste i løpet av denne tiden gjør den også mest skade på grunn av styrken på solstrålene. Det kan igjen øke risikoen for hudkreft på grunn av eksponeringen. Hvis du har ekstremt lys hud er det best å sole seg om morgenen eller etter kl. 15 for å unngå at du blir solbrent.
  8. Sørg for fuktighet i huden. Det sier seg selv at tørr hud ikke er bra. Man kan for eksempel bruke en tan maximizer eller PizBuin after sun produkter som denne.
  9. Ta en pause i skyggen. Det å ta pauser vil gjøre det mindre sannsynlig at du blir solbrent og det vil gi huden en pause fra den intense varmen.
  10. Forbered deg før du soler deg. Å forberede huden din før du går utendørs kan hjelpe brunfargen å vare lenger. Prøv å eksfoliere huden din før soling med rens for å fjerne død hud. Hud som ikke har blitt eksfoliert vil sannsynligvis bare flasse av. Husk også at ved å bruke en aloe vera gel etter soling kan også hjelpe brunfargen å vare lenger. Aloe vera kan også lindre hvis du har begynt å bli brent.

Annonse fra Royal Tan:

Farene ved overdreven soling

Å sole seg kan føles bra, og til og med hjelpe på humøret grunnet eksponeringen av vitamin D. Men soling har fortsatt en risiko spesielt hvis du dropper solkrem. Risiko forbundet med soling inkluderer:

  • Solbrenthet
  • Melanom og andre hudkreftformer
  • Dehydrering
  • Varmeutslett
  • Tidlig aldring av huden
  • Øyeskader

Hva bestemmer om du blir brun eller ikke?

Hver og en person er unik når det kommer til hvor mørk huden deres blir i solen. Noen mennesker blir solbrent nesten umiddelbart men andre blir nesten aldri solbrent. Dette skyldes i stor grad melanin som er pigmentet som er ansvarlig for at du blir brun. Dette finnes i håret, huden og til og med øynene.

Personer med lysere hud har mindre melanin og blir hyppigere brent eller røde i solen. Personer med mørkere hud har mer melanin og vil bli dermed enklere mørkere når de blir brune. Men mennesker med mørkere hud har fortsatt en risiko for både solbrenthet og hudkreft.

Melanin lages naturlig av kroppen for å beskytte de dype hudlagene mot skade. Husk at selv om du ikke brenner deg, forårsaker solen fortsatt skade på huden din.

En liten påminnelse om solarium

Du har sikkert hørt at solarium ikke er trygt. De utgjør faktisk en større risiko enn å sole seg utendørs i solen. Innendørs solarium utsetter kroppen for høye nivåer av UVA- og UVB-stråler.

Verdens helseorganisasjon (WHO – World Health Organization) sin forskning på kreft kategoriserer solarier som kreftfremkallende. I følge Harvard Health avgir solarium UVA-stråler som er opptil tre ganger mer intense enn UVA i naturlig sollys. Selv UVB-intensiteten kan nærme seg den for sterkt sollys.

Solarium er dermed ekstremt farlig og bør unngås. Tryggere alternativer inkluderer spraytan eller solkrem med ingredienser som gjør huden mørkere.

Noen forholdsregler å tenke på før du soler deg

Soling kan som sagt gjøres litt tryggere hvis du gjør det i en veldig kort periode, drikker vann, bruker solkrem med solfaktor på minst 30 på huden og leppene og beskytter øynene. Unngå:

  • Å sovne i solen.
  • Bruke solkrem med mindre enn solfaktor 30.
  • Drikke alkohol. Det gjør deg sløv og kan virke dehydrerende.

Ikke glem å:

  • Påfør solkrem på nytt hver 2. time og etter at du har badet
  • Påfør solfaktor i hodebunnen, toppen av føttene, lepper, ørene og andre steder du lett glemmer og hopper over.
  • Rull over ofte slik at du blir jevnt brun på begge sider av kroppen og for å minske faren for solbrenthet.
  • Drikk mye vann, bruk solhatt og beskytt øynene ved å bruke solbriller.

Har du andre tips setter vi pris på at du skriver det i kommentarfeltet under.

Gratis betakaroten

Vi har flere ganger i artikkelen nevnt at betakaroten hjelper deg med å bli brun. Vi vet om et sted du kan prøve gratis betakaroten som kosttilskudd i en måned. Denne siden har også massevis av informasjon hva betakaroten gjør for kroppen. Det er overraskende mange fordeler!

Er du interessert i gratisprodukter kan du sjekke ut hvor store liste over gratis produkter, vareprøver og tjenester med fri prøveperiode.

Annonse: Betakaroten Premium

Avslutningsvis

Husk at soling er både avslappende og kan gjøre deg glad, så ikke stopp med det. Bare husk å ta forhåndsregler. For å begrense at du får for mye sol men likevel bli brun bør du følge de 10 solingstipsene vi listet opp lenger opp i artikkelen. Det finnes måter du kan kan bli brun raskere på. Dette inkluderer å bruke SPF 30, velge tid på dagen med omhu og forberede huden din på forhånd.

Husk også at solarium bør unngås. De er verre enn å sole seg ute fordi UVA-strålingen kan være tre ganger mer intens. Kos deg i sommer.

Les også: 5 flotte nettbutikker med drivhus og hagestuer

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.