Hvordan vil fremtidens shopping se ut?

hvordan ser fremtidens shoppingverden ut
Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Hvordan tror du fremtidens shopping vil se ut?

Det er ikke lett å spå hvordan fremtiden og shopping vil se ut om mange år. Mange tidligere spådommer har ikke helt slått til, mens andre ting vi ikke tenkte på for noen år siden har blitt virkelig, slik som kunstig intelligens. Stemmestyrt shopping og søk på internett ved hjelp av tale gjennom smarte dingser var spådd å ta av, men det virker ikke som folk flest syns det blir enklere å handle av den grunn.

Man tyr gjerne til det som har blitt vanlig og enkelt slik som å handle i nettbutikker.

Vi har sett litt på andre spådommer som både ikke har slått til enda, og det som kanskje kommer en vakker dag. Ispedd en liten dose med interessante bilder generert fra kunstig intelligens for å illustrere fremtiden.

Spådommer om shopping som ikke har slått an enda

Selv om flere og flere handler på nett og netthandel har vokst enormt, har fortsatt fysiske butikker og kjøpesentere en plass i markedet. Mange var redd for den fysiske butikkens død, men det viser seg at kunder liker å ta på og prøve produkter før de kjøper samt å få hjelp av fysisk personell.

Så netthandel har ikke overtatt helt enda.

Mange trodde også at droner ville bidra til raskere og bedre netthandel. Selv har jeg som hobbydronepilot alltid tenkt at dette vil bli vanskelig. Over folk og fe, by og land, og i tettbygde strøk er det altfor for mange ting som kan gå galt. Og det er strenge regler for hvordan man kan operere flyvende «kvestemaskiner» over hodene til folk. For ikke snakke om alle som bor i nærheten av flyplasser, militære anlegg, fenglser osv som aldri kan benytte seg av dette tilbudet på grunna av flyforbudssoner. Dette var en stor show stopper i USA der det er mange flere flyplasser enn i Norge.

Og mens vi er på det sporte… tenk på at alle hus, leiligheter, rekkehus og andre typer boliger og bedrifter må ha ett eller annet trygt sted å lande dronen med god plass rundt.

Jeg tror vi kan legge droneleveranser fra nettbutikker død så lenge. Men, kanskje det kommer i framtiden? Det vil i hvert fall ikke se slik som AI tror, med utdatert Phantom4 drone og innendørs…

Slik vil pakkelevering av drone aldri foregå
Slik vil pakkelevering av drone aldri foregå…

Digital valuta var også stort for noen år siden… Vi har til og med en egen artikkel som lister opp nettbutikker som tar bitcoin og annen kryptovaluta. Men denne listen blir ikke oppdatert så ofte siden nesten ingen nettbutikker bruker dette. Vanlige betalingsmetoder råder fortsatt. Men Vipps har blitt allemannseie og er enda enklere å bruke en VISA kort.

Bitcoin har ikke kommet helt i gang som akseptert betalingsmiddel i nettbutikker
Bitcoin har ikke kommet helt i gang som akseptert betalingsmiddel i nettbutikker og AI tolket det slik… jaja

Nevnte vi at stemmestyrt shopping ikke har tatt av enda? Ja det gjorde vi…

Fremtidens shopping

Men hva tror man kommer? Del dine egne meninger i kommentarfeltet. Har vi bommet når vi tror at:

  1. Det blir økt bruk av teknologi som AR (augmentet reality) og VR (virtual reality) innen netthandel. Hva med en «prøv før du kjøper» opplevelse av for eksempel klær hjemme i din egen stue, eller mer bruk av apper som lar deg plassere møbler virtuelt i rommene dine?
  2. Mer skreddersydd shoppingopplevelse tilpasset deg basert på dine egne preferanser og kjøpshistorikk. Personlig shopping har begynt å komme mer og mer.
  3. Det er fortsatt mulig at automatisering av levering slår an etter hvert som autonome kjøretøy, roboter og kanskje droner (selv om vi slaktet det lenger opp) blir en vanlig del av leverings kjeden.
  4. Bærekraft og miljø vil påvirke kjøpsbeslutninger mer og mer. Forbrukere vil nok i større og større grad foretrekke merkevarer som tilbyr miljøvennlige produkter og leveringsmuligheter. Handler du på nett trenger man i hvert fall ikke plastpose.
  5. AI shopping vil gjøre det enklere å stille spørsmål som: Gi meg tips til gave til en 40 åring som liker Star Wars. Svarene vil komme raskt vil gi deg ideer du ikke tenkte på før.

Til slutt…

Hvordan tror kunstig intelligens at fremtidens shopping ser ut?

Vi har tittet litt i den halvmagiske AI-krystallkula og latt en bildegenerator komme opp med ideer til hvordan fremtidens shopping vil bli.

Vi vet det er tull og fjas, men det er litt gøy å se hva den kommer opp med.

Her er et bilde av en gruppe individer i en futuristisk stue, alle med stilige VR-hodesett, som navigerer gjennom et 3D virtuelt kjøpesenter, og velger varer fra holografiske skjermer. Litt underlig, men ok. Ser man på alle tingene de har i stuen har de ihverfall klart å handle ganske mye på denne måten

3D kjøpesenter i VR
3D kjøpesenter i VR

Så kom den opp med en stor personlig handlevegg i et høyteknologisk rom, enten hjemme eller kanskje i en butikk. Personen interagerer med den store holografiske skjerme som viser forskjellige klesartikler, tilbehør, og anmeldelser fra en nettbutikken. Det er jo ikke veldig forskjellig fra å å bruke PC eller smarttelefon sånn egentlig.

Futuristisk handlevegg
Den futuristiske handleveggen

Personlige handleopplevelser med AR-briller virker som en kul greie. Her er et bilde av en person med AR briller med holografiske skjermer som prøver virtuelle klær og tilbehør. Skjerneme viser produktdetaljer og anmeldelser som flyter rundt i rommet.

AR briller for å se produkter sveve rundt i rommet
AR briller for å se produkter sveve rundt i rommet

Her er en tolkning av en urban bygate folk bruker bærbar teknologi for raske kjøp, og autonome kjøretøy i nærheten som leverer varer. Ser jo koselig ut på en måte så lenge kjøretøyet har teknologien på plass for å bråbremse for shoppinggærne folk som stirrer ned i mobilene sine.

Autonom varelevering og shopping i en fei
Autonom varelevering og shopping i en fei

Sist men ikke minst, kanskje det vi tror vil påvirke handlevanene til folk i stor grad i fremtiden, miljø og bærekraft.

Vi avslutter med bildet kunstig intelligens beskriver som: Illustrasjon av en futuristisk utendørs handelsplass drevet av solcellepaneler og vindturbiner. Shoppere av forskjellige opphav bruker bærbar teknologi for å skanne produkter for deres miljøpåvirkning før de gjør et kjøp.

Den miljøvennlige byen (bortsett fra vindmøllene)
Den miljøvennlige byen (bortsett fra vindmøllene)

Vi innser at de vindturbinene ikke er helt innafor… men ikke ta dette for seriøst. Alle bildene i denne artikkelen er generert av den kunstig intelligente bildegeneratoren DALL-E.

Hva tror du blir viktig for fremtidens shopping?

Les også: Beste reisebyrå på nett i 2024

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.