Kjøpe jod tabletter / Jodix på nett – infoside

Jodtabletter ved atomhendelse
Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Hjemmeberedskap: Jod tabletter ved atomhendelser og oversikt over nettbutikker med Jodix

Det er alltid lurt at husholdningen har jod tabletter tilgjengelig ved atomhendelser. Disse kan hindre kreft i skjoldbruskkjertelen på spesielt yngre personer.

Jod tabletter er i perioder vanskelig å få tak i. Spesielt når verdensbildet endrer seg som under invasjonen av Ukraina 2022, er det stor etterspørsel og produktet Jodix, som er det eneste jod-produktet med høy nok dose på markedet. Det blir fort utsolgt. Kommunen din kan ha andre merker tilgjengelig for utdeling på skoler og barnehager som Kaliumjodid Recip (65 mg), men disse fåes ikke kjøpt på vanlig apotek.

Det er imidlertid noe man alltid bør ha i beredskapslageret sitt hjemme da det når som helst kan skje en atomulykke ved for eksempel atomreaktorer i nærliggende land slik som ved ulykken i Tsjernobyl i 1986. Det er mange gamle og utdaterte kjernekraftverk som ved en ulykke kan spre radioaktivitet. I tillegg finnes det fartøy med atomreaktorer som farter rundt utenfor Norges kyst som kan havne i trøbbel.

På denne siden har vi samlet litt nyttig informasjon om jod tabletter samt laget en liste med snarveier til nettbutikker, typisk apotek, du kan handle hos. Du får også slike tabletter i fysiske apotek men det kan være greit å sjekke online beholdning først. Jodtabletten Jodix kan handles reseptfritt.

Den aller siste informasjonen om jodtabletter og bruk bør du lese hos:
Direktoratet for Strålevern og Atomsikkerhet: DSA – Jodtabletter ved atomulykker
og Helsedirektoratet – Bestill jodtabletter.

Viktig 1: Det er kun produktet Jodix som har høy nok dose for bruk i atomhendelser. Kosttilskudd med jod funker ikke til denne bruken.
Viktig 2: Jodix tabletter kun skal brukes om myndighetene gir beskjed om det, og ikke alle grupper trenger ta de.

Hvordan virker jod tabletter?

Noen gripper bør ta jodtabletter ved atomhendelser og atomulykker. Da spres radioaktivt jod via luften som tas opp i skjoldbruskkjertelen og kan føre til kreft. Man kan også få det i seg via forurenset mat og drikke.

Ved å ta jod tabletter «fyller man opp» jod i skjoldbruskkjertelen slik at det ikke er plass til den eventuelle radioaktive jod’en som kommer.

Husk at slike tabletter ikke beskytter mot andre radioaktive stoffer og at for eksempel bordsalt med jod ikke har samme effekt som legemiddelet type Jodix.

Jodix hos Farmasiet
Til Jodix hos Farmasiet

Hvem skal ta jod tabletter?

Myndighetene sier at personer under 18 år, gravide og ammende skal ta jod tabletter. Denne gruppen har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod.

I tillegg kan det være aktuelt for personer mellom 18 og 40 år og ta tabletter, men risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen er svært liten over fylte 40. Personer som har fjernet skjoldbruskkjertelen ved operasjon trenger heller ikke ta tabletter.

Sjekk Jodix hos nettapoteket Med24
Sjekk Jodix hos nettapoteket Med24

Hva inneholder jod tabletter?

Jod er et mineral som kroppen normalt bruker for å produsere tilstrekkelig med stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen. Jod tabletter inneholder høy dose av kaliumjodid (kalsium og jod) som er et salt av stabilt (ikke radioaktivt) jod.

Jodix som er det eneste jod-produktet på markedet med høy dose ment for bruk ved atomhendelser inneholder 130 mg jod per tablett. Husk at dette ikke er det samme som kosttilskuddet jod som inneholder mindre dose.

Når og hvordan skal jod tabletten tas?

Tablettene skal kun tas etter råd fra myndighetene. Du vil få informasjon på radio og andre steder dersom det blir nødvendig.

Tabletten kan tygges, knuses eller svelges hel. Det anbefales at tablettene tas sammen med rikelig mengde væske som vann. For mindre barn kan man dele opp tabletten i biter og gi den sammen med for eksempel syltetøy eller yoghurt.

Personer med stoffskiftesykdommer bør kontakte lege før bruk.

Hvorfor ha jod tabletter i hus?

I  teorien skal man om nødvendig kunne få utlevert jod tabletter fra kommunen du bor i ved en hendelse. Men det kan ta tid å distribuere og det er ikke sikkert man får tak i tabletter tidsnok. Ved en atomhendelse vil man i tillegg få råd om å holde seg innendørs noe som gjør det vanskelig å gå ut å skaffe.

Siden det er viktig å ta tabletter så fort som mulig for å minske risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen, anbefales det at man har det hjemme i sitt eget beredskapslager.

Jodix hos Apotera
Jodix hos Apotera

Kan du bruke jodtabletter som har gått ut på dato?

Svaret er ja. Tablettene har utløpsdato på noen år, men siden jod er et svært stabilt stoff viser det seg at tablettene har god effekt etter at utløpsdatoen har gått ut dersom de er oppbevart riktig. Med riktig menes tørt og i romtemperatur.

Les gjerne denne artikkelen fra Staten Strålevern om du vil vite mer: Spørsmål og svar om jodtabletter.

Snarveier til nettapotek med Jodix

Disse anbefalte nettapotekene selger Jodix 130mg tabletter i pakker på 10 stykk og 100 stykk, men er i perioder utsolgt. Prisene er stort sett det samme. Sjekk jevnlig.

Jodix hos…

1. Farmasiet

2. Med24

3. Apotekhjem

4. Apotera

5. Apotek1

6. Boots

7. 123Apotek

God handel, så satser vi på at vi aldri trenger å bruke produktet du og vi har kjøpt…

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.