Melatonin – 5 spennende kosttilskudd med melatonin

kosttilskudd med melatonin
Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Kosttilskudd med melatonin og hva er det?

Har du hørt om melatonin og hvilken rolle den spiller for søvnkvaliteten? Her lærer du mer om hva melatonin er samt hvor du kan kjøpe kosttilskudd med melatonin. Mange bruker melatonintabletter som tilskudd for å sovne bedre om kvelden.

Melatonin er kroppens mørke- og søvnhormon som hjelper deg å sovne og oppleve en god natts søvn. Det er som en liten nattvakt i hjernen din som sier «ok, nå er det på tide å slappe av og sove». Så hvis du har problemer med å sovne, kan det hende du trenger litt ekstra hjelp fra din lille venn melatonin!

Hormonet dannes naturlig i hjernen (i epifysenm corpus pineale, som er en liten hjernestruktur dypt inni hjernen), og i netthinnen i øyet, og produksjonen starter få uker etter fødselen. Kroppens melatoninproduksjon øker til sitt høyeste nivå mellom 3-5 års alderen og avtar deretter gradvis når man blir eldre. Det kan derfor være aktuelt å tilføre melatonin via kosttilskudd når alderen øker på.

Lys påvirker produksjonen av melatonin i kroppen, slik at det varierer over døgnet. Om kvelden og natten øker produksjonen av hormonet og fremkaller økt søvnbehov. Imidlertid kan det være store individuelle forskjeller i melatoninproduksjon og døgnrytme.

Annonse for produktet Melatonin Vital:

Melatonin for søvnproblemer

For personer som opplever søvnproblemer, kan melatonintilskudd være til hjelp hvis kroppen ikke lenger lager nok av hormonet selv. Melatonin har også vist seg å være effektivt for ulike søvnforstyrrelser som jet lag og nattarbeid. Det er også vist effekt på søvnvansker dersom man ikke har andre underliggende forstyrrelser på eldre pasienter.

Det kan kjøpes som et kosttilskudd og er tilgjengelig på nettapotek og i nettbutikker som selger helsekost. Ved tablettinntak tas melatonin raskt opp i kroppen og når sin høyeste konsentrasjon i blodet fra 30 minutter til to timer, så det vanlige er å ta dette tidlig på kvelden. Dette kan variere fra person til person. Opptaket er relativt upåvirket av samtidig inntak av mat, men dette kan du lese mer om på pakningsvedlegget til produktet. Melatonin nedbrytes i leveren og skilles deretter ut med urinen.

Les også: Hvordan sove bedre – 5 tips og råd for å forbedre søvnvaner

Her er noen utvalgte steder du kan kjøpe kosttilskudd med melatonin på nett:


Oversikt over utvalgte nettbutikker med melatonin

Her finner du noen spennende nettbutikker som selger kosttilskudd med melatonin. Tjenestene er norske og regnet som trygge. Noen har kanskje kampanjer med gratis prøver på melatonin eller et gunstig introduksjonstilbud.

Det er verdt å minne om at dette er abonnementstjenester som sender deg jevnlige pakker med melatonin. Huks å avbestille hvis du ikke føler kosttilskuddet er noe for deg, men det kan jo være veldig praktisk om det har en stor effekt og du får bedre søvnkvalitet. Klikk på knappen for å lese mer om de forskjellige produktene og nettbutikkene.

logoNavnSammendragHandle

Andre helsefordeler med melatonin

Melatonin kan også ha andre helsefordeler i tillegg til å forbedre søvnkvaliteten. Melatonin kan hjelpe med å forsterke immunsystemet ved å øke produksjonen av hvite blodlegemer. Melatonin kan også ha en positiv effekt på hjertehelsen ved å senke blodtrykket og redusere betennelse i kroppen. Den kan også ha en positiv effekt mot hodepine og migrene.

Melatonin er også en ekte humørspreder og en venn i nøden når du føler deg deprimert eller engstelig. Den lille vennen som forteller deg at det er på tide å sove kan også fungere som som en lommelykt som lyser opp veien til et gladere sinn. Det å sove bedre gir generelt bedre helse.

Det er ikke rapportert om alvorlige bivirkninger etter bruk av melatonin, og preparatet regnes som helt ufarlig ved korttidsbehandling. Riktignok er det noen sjeldne bivirkninger der de vanligste er døsighet, tretthet, svimmelhet, forvirring, kvalme, hodepine, lav kroppstemperatur, hemming av eggløsning, magesmerter, endret søvnmønster, humørendringer, kløe og irritabilitet. Melatonin går over i morsmelken og anbefales derfor ikke til ammende. Det er ikke undersøkt om melatonin kan ha skadelige virkninger på fosteret ved bruk under graviditet så det anbefales derfor ikke.

Det er imidlertid viktig å merke seg at det stadig forskes på helsefordelene med melatonin og selv om melatonin er tilgjengelig som et reseptfritt kosttilskudd, er det anbefalt at du alltid konsulterer en lege før du tar det for å sikre at det er trygt for deg og din helse. Kanskje søvnproblemene kan løses på andre måter.

For de som har problemer med søvn og har prøvd andre behandlinger uten suksess, kan melatonin absolutt være et verdt forsøk. I tillegg kan det være lurt å gjøre noen endringer i livsstilen, som å lage en søvnplan og unngå lys og skjermtid før sengetid, for å støtte kroppens naturlige søvnrytme.

Vi håper du lærte litt mer om melatonin og fant et spennende produkt å teste ut. God natt!

Les også: Gode forslag til kosttilskudd for muskler og ledd

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.