7 Pakketips som sørger for at pakken din kommer trygt fram

Pakketips for forsendelser
Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Skal du sende en pakke? Her er noen pakketips det er verdt å få med seg.

Enten du skal sende noe i retur fra en nettbutikk, sende en gave, eller sende noe du har solgt på Finn, er det avgjørende at du pakker inn forsendelsen på en sikker måte. Dette er også en selvfølge hvis du er profesjonell og eier nettbutikk selv som sender ut varer og produkter.

Gjelder det en internasjonal levering er det kanskje enda viktigere å pakke inn skikkelig, spesielt hvis du har å gjøre med dyre og skjøre gjenstander. Pakken har potensielt hundrevis, kanskje tusenvis, av mil foran seg på reisen og den vil bli håndtert flere ganger på forskjellige steder samt gå gjennom mange terminaler.

Det er ditt ansvar å sørge for at pakken din pakkes trygt og sikkert for å sikre at den blir levert til lokal destinasjon, eller destinasjonslandet, trygt og uten forsinkelser. Hvis det er gjenstander som kan knuses, er det viktig å være ytterst forsiktig når du pakker. Husk at om du skal sende noe i retur fra netthandel anbefaler vi å sende tilbake på samme måte som da du mottok pakken.

Du kan lese flere tips hos for eksempel speditører som Posten som har en liste over 3 smarte tips når du skal sende pakke. De blir også inkludert i vår liste. Her er vår guide til de beste pakketipsene for sikker pakkelevering.

Les også: Nettbutikker med helt gratis frakt.

Hva trenger du

Her er en liste over emballasje og ting du kan trenge før du pakker inn pakken. Du trenger nødvendigvis ikke bruke alt dette på en gang.

 • Pappeske (solid og slitesterk)
 • Bobleplast
 • Pakketeip
 • Innlegg av papp
 • Brun bred pakketape
 • Saks
 • Teipdispenser

Har du flere forslag kan du skrive det i kommentarfeltet.

Bord med esker, bobleplast og pakkeutstyr
Bord med esker, bobleplast og pakkeutstyr

Sånn… her er 7 punkter med pakketips:

1. Velg sterk emballasje som beskytter innholdet

Det anbefales å bruke en sterk dobbelvegget pappeske for vellykket pakkeforsendelse og levering. Velg riktig form, størrelse og styrke til pakken din. Det er lurt å velge en boks som er større enn varen du legger i. Hvis esken er for liten, kan innholdet dytte på veggene og rive, eller bryte, den opp. Esken bør være ny, men en brukt i god stand kan også funke. Bruker du en eske om igjen sparer du samtidig miljøet for unødvendig avfall.

En mindre eske er bedre for tyngre gjenstander. Hvis du sender en vare som ikke er skjør, kan du også bruke en bobleplastpose med litt silkepapir. En bølgepappeske av god kvalitet er et godt alternativ siden den beskytter innholdet litt ekstra.

Posten kalles pappeskene sine Norgespakke™ og finnes i flere forskjellige størrelser. Ved å bruke riktig standardstørrelse på esken er det lettere å estimere pris på forsendelsen.

2. Pakk inn varene i esken individuelt

Hvis du sender flere varer, anbefales det å pakke dem inn individuelt slik at de ikke beveger seg rundt eller støter mot hverandre inne i esken, noe som kan føre til skade. Bruk beskyttende materialer som bobleplast, polyetylenskum eller andre isolasjonsmaterialer. Ikke overfyll kassen, da den kan bli flyttet mellom ulike kjøretøy og sorteringsavdelinger. Pakk alle de skjøre og delikate gjenstandene dobbelt inn. Alle hule gjenstander som vaser, glass, krukker osv. bør fylles med silkepapir for å unngå skade.

3. Forsegl bunnen av esken grundig

Har du tunge ting oppi pappesken er det viktig å klargjøre bunnen av esken slik at gjenstandene ikke faller gjennom. Dette gjøres ved å tape bunnen av esken med brun eller gjennomsiktig pakketape for å sikre at den kan holde vekten av gjenstandene i esken. Tape også rundt eskens forseglinger og andre åpninger, gjerne et par ganger.

4. Legg varene i esken

Plasser sakte alle de innpakkede gjenstandene i esken. Plasser de tyngre gjenstandene på bunnen av esken for å forhindre at de knuser lette og knusbare ting, som da blir liggende på toppen. Noen gjenstander må kanskje legges flatt ned i esken mens andre bør stå oppreist. Dette er individuelt for hver forsendelse. Vi regner med du finner ut at den beste måten å plassere på.

5. Fyll eventuelle tomme plasser inne i esken

Det er viktig at du sjekker veggene på innsiden av esken og fyller på med ett eller annet for å hindre varene å bevege seg rundt og forårsake skade. Du kan lage en polstring rundt esken ved å bruke materialer som bobleplast, pakkepapir, krøllet papir/avispapir, bølgepappbiter, trespon eller egnete plastputer med luft. Disse har man normalt sett ikke i hjemmet, men kanskje man har spart på noe fra en tidligere forsendelse. Bruk minst 5-6 cm demping. Poenget er å minimere den tomme plassen så mye som mulig. Flere elementer i en boks bør ikke berøre hverandre.

6. Forsegl toppen og rundt kantene på pakken

Når du har pakket inn og sikret alt i esken, bør du begynne å lukke esken med kraftig pakketape. Forsegl esken helt rundt hver side, kantene og toppen av esken. Bruke gjerne en sterk og bred tape på 40-50 mm i bredden. Ikke bruk tau eller hyssing rundt esken, da de kan forårsake skade på pakken hvis det strammes eller pakken blir liggende tett inntil en annen pakke.

7. Merk esken

Hvis det er knuselige gjenstander inne i esken, bør de merkes med et klistremerke som viser at det er skjørt innhold. Dette klistremerket brukes for å fortelle alle at pakken må behandles med mer forsiktighet når den håndteres. Det finnes også «denne veien opp»-klistremerker som bør plasseres på esken.

Deretter fester man nødvendige fraktdokumenter og adresselapp med mottakerens navn, adresse og postnummer. Posten sier:

 • Veier forsendelsen mindre enn 350 gram, er det billigst å velge brevform. Deretter er det lettest å kjøpe et digitalt frimerke på nett og sende hjemmefra. Brev har ikke erstatning eller sporing.
 • Veier pakken under 5 kilo, er Norgespakke™ 0–5 kg rimeligst. Den kan også sendes hjemmefra. Denne har sporing og man får erstatning ved skade. Dersom du ønsker sikker innbetaling, kan du sende Norgespakke™ med postoppkrav. Dette betyr at mottakeren må betale for å hente ut pakken.

Hva du bør unngå når du pakker pakker for internasjonal leveranse

Hvis emballasjen du bruker ikke er bra nok, risikerer du at varene dine i pakken blir borte under transport eller til og med blir skadet. Her er noen tips om hva du bør unngå når du pakker pakken din:

 • Ikke bruk en skadet eske. Skadede eller svake esker vil ikke gi varene dine samme beskyttelse og sikkerhet som en pappeske av god kvalitet.
 • Ikke bruk svart pose som ytteremballasje. Noen pakkeleveringsfirmaer kan ikke lese og behandle pakker med svart omslag og den kan bli returnert til deg.
 • Ikke send varer uten eske. Send aldri en vare uten å pakke den inn i en passende eske eller pakkekonvolutt.
 • Velg alltid en pålitelig frakttjeneste med erfaring og eksepsjonell kundeservice. Eksempler er DHL, JetPack, Helthjem, Bring, Posten og PostNord.

Les også: Alle nettbutikker med hjemlevering for netthandel levert på døren

 

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.