23 Tips for sikker og trygg netthandel

Tips for sikker og trygg netthandel
Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Unngå svindel og falske nettbutikker. Her er mange tips for sikker og trygg netthandel!

Oppdatert: Handler du på nett er du også i faresonen når det gjelder svindel og juks. I takt med økende netthandel øker også nettkriminaliteten, men du kan trøste deg med at norske nettbutikker i stor grad er trygge. Det er både fordeler og ulemper med netthandler kontra kjøp fra fysisk butikk.

Det er likevel noen ting du kan tenke på når du besøker norske nettbutikker som gjør at du enklere vil kunne avgjøre om butikken er useriøs eller falsk og du står i fare for å blir svindlet. Stol også på magefølelsen – er et tilbud for godt til å være sant er det ofte det. Og har du en dårlig følelse for en nettbutikk, så dropp å handle der.

Jeg har selv vært borti profesjonelle nettsider med god kundeservice, men som tilslutt ikke sender deg varene jeg har bestilt på tross av lovnader om dette. Det er altså ikke alltid like lett å skille mellom de seriøse og useriøse. Det kan vært ekstra lurt å bestille varer med betalingstjenester som Klarna for å begrense skadeomfanget av et dårlig kjøp.

Listen vil oppdateres kontinuerlig når jeg kommer på flere tips. Har du noen gode råd eller har egne erfaringer med hvordan unngå useriøse og falske nettbutikker, skriv gjerne en kommentar om det nederst på siden.

Les også: De beste VPN tjenestene som øker nettsikkerheten din

Her er listen over noe av det jeg ser etter og passer på

 1. Bruk sikre nettsider med SSL sertifikat. Det er nettsider med https:// (altså med s) og et hengelås symbol før https i nettleseren. Stol på nettleseren din om den regarer og nekter å sende deg til siden. Gå heller et annet sted.

 2. Pass på at hjemmesiden er oppdatert og virker teknisk moderne. Titt nederst på siden at det ikke står «Copyright 2016» eller «oppdatert 2015» og lignende.

 3. Det skal være enkelt å finne kontaktinformasjon til de som driver nettstedet. Dette er fysisk adresse, gjerne organisasjonsnummer, epost man kan kontakte dem på, telefonnummer eller chat. Finner du ingenting er det et tegn på at de prøver å hindre folk i å ta kontakt.

 4. Bruk Trygg E-handel sertifiserte internettbutikker som er sikre og troverdige. Sjekk om logoen er riktig på de norske butikkene. Den skal være blå, men noen kan også vise den gamle røde.  Norske nettbutikker skal ikke bruke den gule logoen betyr sertifisering i Sverige. Disse butikkene er sannsynligvis trygge, men altså ikke sertifisert i henhold til det norske programmet. Trykk på selve logoen for å se om det leder til riktig sertifikat med tekstlenke til rapporten. Finn ut om nettbutikken er oppført i Trygg E-handels egen, offisielle liste og bruk oversikten her på siden med norske nettbutikker som er sertifiserte.

 5. Fremstår nettbutikken som norsk men har mange skrivefeil eller grammatiske feil, tyder det på at nettstedet ikke er drevet av nordmenn og at du er i faresonen for å bli svindlet om du handler her. Undersøk gjerne litt mer om du finner kontaktinfo og hvem som står bak.

 6. Nettbutikker som bruker et varemerke inne i domenenavnet sitt er ofte falske. bestNikeshop.com og lignende ville jeg holdt meg langt unna. Listen til Forbrukertilsynet (link lenger ned) viser deg mange gode eksempler på slike domenenavn.

 7. Ikke tro på altfor gode tilbud du ser i reklame, får på epost eller finner i butikkene. Hvis du får det på epost: Er dette fra en butikk du har meldt deg på mailinglisten på eller er det spam? Ikke klikk på ukjente linker. Vær overkritisk med digitalt innhold du får tilsendt!

 8. Aldri gi fra deg personlig informasjon som kortdetaljer, pinkoder og fødselsnummer til nettsteder du ikke kjenner eller send dette i epost til noen! Enkelte nettbutikker i utlandet kan spørre om kopi av pass eller kort i epost som en garanti – men dropp det.

 9. Beskytt laptoper, PCer, tablets og spesielt mobiltelefonen med pin kode slik at ingen kan aksessere den og handle i ditt navn.

 10. Vær forsiktig med og ikke bruk tilfeldige åpne trådløse WiFi-nettverk du finner langs veien. De kan sniffe opp sensitiv informasjon du har liggende som kortinfo, brukerdetaljer og andre ting.

 11. Vær obs på rare priser på varer. Er de altfor lave bør det ringe en bjelle. Formatet er også viktig å følge med på. Der norske butikker gjerne priser i hele tall, eller 99 kr og 699 ,- hender det at svindelsider konverterer direkte med valutakalkulator og viser rare summer med flere desimaler som 1246,82. (Dette gjelder ikke Søstrene Grene som priser sånn for gøy) 🙂

 12. Sjekk at siden tilby skikkelige og kjente betalingsløsninger som VISA (Verified by VISA), MasterCard eller Klarna. Ikke bruk ukjente og rare betalingsmetoder. Betal med kort, gjerne kredittkort om du har kontroll på dette. Sistnevnte gir deg mer rettigheter om du skulle bli svindlet.

 13. Jeg vil råde deg til å aldri å overføre penger direkte til selger via bankkonto. Dette gjelder hvis nettbutikker spør om det eller du handler på Finn.no.

 14. Ikke bruk samme passord på kontoene dine i forskjellige nettbutikker.

 15. Trygg utsatt betaling: Bruk f.eks. Klarna eller PayPal der det er mulig når du betaler. Da tar de ansvar om noen sender feil, om du ikke får varen eller andre problemer skulle oppstå. Her finner du oversikter over norske nettbutikker som støtter Klarna og her er de med PayPal.

 16. Reklamer i sosiale media som Facebook, twitter og Instagram betyr ikke at nettstedet er seriøst. Faktisk er det ofte her useriøse nettbutikker opererer. Så stol ikke blindt på nettbutikker som reklamerer her eller om du kommer over altfor gode tilbud. Det kan være svindelvarer eller falske varemerker du får.

 17. Kjøp gjerne bare fra nettbutikker du stoler på, har god erfaring med eller har fått anbefalt av andre du kjenner. Gjør et kjapt Google søk for å finne ut hva andre mener. Det er bedre å handle noe litt dyrere i en trygg og kjent butikk enn å benytte seg av et altfor godt tilbud hos en ukjent hvor du kanskje aldri får varen.

 18. Pass på å sjekke om det er enkelt å avbryte abonnementstjenester med faste trekk før du legger inn kortopplysninger. Det kan noen ganger være vanskelig å komme unna gjentagende trekk. Det bør være mulig å endre slikt via kundekonto uten at man trenger ta kontakt med kundeservice.

 19. Ta vare på kvitteringer og annen informasjon om kjøpet i tilfelle du trenger det som bevis for at du har betalt.

 20. Bruk Prisjakt og andre pris-sammenligningstjenester for å sjekke om prisen på en vare stemmer. Gjelder om du kommer over et altfor godt tilbud.

 21. Sjekk frakten. Noen nettbutikker tilbyr gratis frakt, mens andre må du betale for. Jeg har personlig best erfaring med å få sendt pakker til postkontoret og ikke med bud da det ofte blir kluss med hentetidspunkt og oppmøte. Man kan også få tilsendt til fysisk butikk og hente der kostnadsfritt, men i mange tilfeller kan du da ofte bare handle der i stedet uten å gå via nett.

 22. Handler du i utenlandske butikker bør du ha stålkontroll på toll og avgifter før du trykker kjøp. Hold deg under grensa på 350 kr inkludert frakt og forsikringer for å unngå ekstra gebyrer i ettertid. Hold deg til norske trygge nettbutikker så langt det går. 🙂 Dem finner du mange av her på eButikker.no!

 23. Undersøk hvilke rutinger nettbutikken har når det gjelder angrerett, åpent kjøp og retur. Retur bør ideelt sett være gratis.

 24. Vurder om du skal anskaffe en VPN tjeneste på datamaskinen fin som sørger for et ekstra lag med sikkerhet. Les mer om VPN og anbefalte tjenester her.

En tilsvarende ny artikkel: Trygge Nettbutikker – Unngå å bli svindlet!

Andre bra artikler om nettvett og tips til trygg netthandel

Har du mer å tilføye? Legg igjen en kommentar. Og del gjerne.

Les også: Hva kjennetegner en god nettbutikk?

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.