16 Fordeler og ulemper med netthandel

Fordeler og ulemper med netthandel
Siden kan inneholde annonselenker

Fordeler og ulemper med netthandel

Det finnes en myriade av online nettbutikker og shoppingsider der du kan kjøpe alt fra reiser, flybilletter, elektronikk, klær, møbler og sportsutstyr til mat og filmer. Mange av disse finner du enkelt på denne siden sammen med litt kortfattet informasjon om selve butikken. Vi elsker nemlig netthandel og nettbutikker.

Det er både praktisk og morsomt å handle på nettet, men det er også noen ulemper ved netthandel. Her gir vi deg kunnskap om disse ulempene side om side med alle fordelene ved å handle på nett kontra tradisjonell butikk.

Fordelene med å handle på nett

Det er mange tydelige fordeler med netthandel:

 1. Bekvemmelighet

Sammenlignet med en vanlig butikk med faste åpningstider er nettbutikker åpne hele tiden og tilgjenglieg når som helst enten det er natt eller dag. Dette kan være spesielt nyttig når man ikke kommer seg ut, foreldre med små barn, folk som jobber mye eller hvis det er dårlig være ute.

 1. Sammenlign priser

Handler du i en vanlig butikk vil du sansynligvis nøye deg med prisen de eller leverandøren har lagt på en bestemt vare. Når du netthandler derimot kan du sammenligne priser fra mange forskjellige leverandører enten det er matvarer, dekk, blomster eller elektronikk. Det finnes egne sider som er spesialisert på slikt.

 1. Rabatter og tilbud enkelt servert

Det er stor konkurranse på nett og nettbutikkene vil gjerne beholde det som kunde. De kan dermed tilby rabatter, belønninger, kupongkoder eller bonuspoeng mot at du for eksempel registrerer deg for nyhetsbrevene deres. Dermed kan de servere deg de aller beste tilbudene i salgsperioder raskt og du kan velge å benytte deg av dem. Blir det for mye kan du bare melde deg av nyhetsbrevet.

Rabattkoder er spesielt populært, og det finnes mange sider som viser deg disse. Vi har også en slik samling med aktuelle tilbud og koder her på ebutikker.no.

 1. Gigantisk, nesten uendelig, utvalg

I en vanlig fysisk butikk har man begrenset med hylleplass noe som betyr av varesortimentet naturlig nok er begrenset. Med nettbutikker har man flere valgmuligheter. Finner du ikke det du vil i en nettbutikk, kan du raskt klikke deg videre til neste nettbutikk. Som forbruker har du makten til å gjøre nettopp det.

 1. Null størrelsesbegrensning

En annen fordel med netthandel er hvis du skal kjøpe et produkt som er for stort å frakte med bilen din. Møbler og senger er eksempler på dette. Ting du handler på nett kan du få levert hjem med en av de mange hjemleveringstjenestene.

 1. Ingen parkeringsproblemer

Det å finne parkeringsplass kan være vanskelig i byen og rundt mindre butikker. Selv på de store kjøpesentrene kan det være kaotisk spesielt i helgene eller rundt høytider som jul. Dette kan være en stor grunn til at du ikke stopper i en fysisk butikk, men heller handler på nettet. I tillegg slipper du utgifter til bensin og parkeringsavgift.

 1. Enkel tilgang til brukeranmeldelser

Det er lett å finne informasjon om hvordan forbrukere selv rangerer nettbutikker og produkter. De skriver gjerne om gode og dårlige opplevelser. Omtrent alle ting som kan handles på nett har en eller annen anmeldelse. YouTube er en grei kilde til unboxing videoer og forbrukertester, spesielt på utenlandske produkter. I Norge har vi kanskje fortsatt en vei å gå her.

Så hvis du er usikker på om du skal kjøpe produkt A eller B, og hos hvem, kan du gjøre grundig research i forkant av et kjøp. Hos ebutikker.no ber vi også folk skrive kommentarer og anmeldelser på selve nettbutikken slik at dette kan hjelpe andre.

 1. Ikke noe press fra selgere

Hvis du syns det er ubehagelig med pågående selgere i en fysisk butikk og nærmest føler du blir tvunget til å kjøpe noe de anbefaler, er netthandel perfekt. Det er ingen som pusher og maser i en nettbutikk.

Det kan kanskje hende du får en pop-up i fleisen med et tilbud eller to, men dette kan du lett klikke bort uten å få dårlig samvittighet.

 1. Mange måter å betale på

En annen fordel med netthandel er at du kan betale for produkter og tjenester på mange flere måter enn i en vanlig butikk. Noen nettsteder støtter for eksempel betalingsmetodene PayPal eller Bitcoin.

Vipps har de siste årene blitt kjempepopulært og vi har samlet en god oversikt over nettbutikker med Vipps – og de aller fleste andre trygge betalingsmåter på nett.

 1. Handle App’er

Noen større nettbutikker, spesielt utenlandske som Wish, har sin egen handle-app. Også matvarebransjen har begynt å følge etter med kuponger og tilbud. Enten du er hjemme eller i stand til å besøke en butikk, er shopping fra smarttelefonen en fantastisk opplevelse.

 1. Smittefritt (tidsaktuelt i 2020 og 2021 …)

Du slipper å komme i kontakt med andre folk og er dermed ikke utsatt for smitte og virus.

Ulempene med å handle på nett

Her er noen av de kjente ulempene ved netthandel som dessverre kan være med på at du ikke gjennomfører ditt neste internettkjøp:

 1. Du kan ikke prøve tingene

Handler du klær og andre ting på nettet kan du ikke føle materialet, se hvordan plagget passer eller få en følelse av kvaliteten. Du vil kanskje gjennom erfaring klare å handle klær som du vet passer, men kleshandling på nett kan likevel gi noen overraskende opplevelser.

De fleste nettbutikker gjør det enkelt å returnere eller bytte varer nettopp av denne grunnen. Mange klesbutikker på nett legger vanligvis ut detaljert måle- og stoffinformasjon for å minimere returer og gjøre brukeropplevelsen bedre.

 1. Det er ikke alltid lett å få rask hjelp

Hvis du har spørsmål til en vare, eller lurer på noe du nettopp har bestilt, må du kanskje vente en hel dag eller lenger for å få svar på spørsmålet ditt via epost.

Slike situasjoner kan imidlertid løses raskere i de nettbutikkene som har chat-tjenester, men det er langt fra alle. Automatiske svar via en chatbot utenom åpningstid er også en mulighet. Vi har derimot ganske dårlig erfaring med chat-boter og ser at teknologien fortsatt har mye å forbedre seg på her.

 1. Man må vente på levering

Trenger du noe veldig raskt, helst samme dag? Det er ikke mange nettbutikker som leveres samme dag, og ingen av dem tilbyr fordelen med å få varen med en gang som en fysisk butikk gjør. Noen nettbutikker tar uker å levere bestillingen din (men de er i mindretall).

For å korte ned ventetiden finnes det ulike klikk-og-hent løsninger som er ganske raske hvis du henter varen selv og hjemleveringstjenester som Porterbuddy som kan frakte varen hjem til deg samme dag.

 1. Frakt koster

Det kommer gjerne en ekstra sum på toppen av det du handler på nett – fraktkostnaden. Avhengig av hva du kjøper kan dette fort bli noen ekstra hundrelapper. Kjøper du noe i fysisk butikk trenger du ikke betale ekstra for frakt.

Ikke alle tar betalt for frakt. Vi har en god oversikt over nettbutikker med helt fri frakt, eller fri frakt når kjøpesummen når et visst nivå.

 1. Sikkerhet og personvern

Personvern og sikkerhet er alltid en bekymring for deg som handler på nett, med rette. Betalingsinformasjonen din kan bli stjålet fra nettstedet, eller noen som jobber der kan kopiere bankopplysningene dine og bruke dem senere på egne kjøp. Det er ofte vanskelig å umiddelbart gjenkjenne om en nettbutikk er ekte eller er konstruert for å svindle deg.

Det er forholdsregler du kan ta når du handler på nettet for å gjøre opplevelsen sikrere. Vær oppmerksom på om nettstedet bruker HTTPS for eksempel – da er den tryggere enn de uten.

Her finner du mer informasjon om sikker netthandel. Husk at alle nettbutikkene vi omtaler her på ebutikker er regnet som trygge å handle i.

Les også: Trygge Nettbutikker – Unngå Å Bli Svindlet!

Har du flere forslag til denne listen over fordeler og ulemper med netthandel setter vi pris på en kommentar. Takk.

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.