Viktige merkedager for shopping gjennom året

vanlige handledager på nett
Innholdet er oppdatert i 2024. Siden kan inneholde annonselenker.

Kalender for handleentusiaster: Oversikt over viktige merkedager for shopping gjennom året

I løpet av et år er det mange dager som står frem som spesielle merkedager for shopping. Noen av disse dagene er internasjonalt anerkjente, mens andre er unike for norske tradisjoner og kultur. Disse dagene gir oss muligheten til å feire med våre kjære, hedre spesielle personer i livene våre, eller bare nyte gode kjøp.

Fra romantiske Valentinsdagen til festlige Jul har hver av disse dagene sin egen unike sjarm og forbrukeratferd. I denne interessante oversikten tar vi en nærmere titt på disse handledagene. Vi ser litt på hva som typisk handles og du får en rask oversikt over når disse dagene i løpet av shoppingåret. La oss begynne reisen gjennom kalenderåret og oppdage hvordan vi kan gjøre hver av disse merkedagene ekstra spesielle.

Vanlige handledager for shopping:

1. Nyttårsdag (1. januar)

Nyttårsdagen er tradisjonelt en tid for feiring og refleksjon, og selv om det ikke er en typisk handledag, er det vanlig å forberede seg til denne dagen ved å kjøpe festtilbehør, festmat, og fyrverkeri. Det er også tid for å sette nye mål og planlegge for det kommende året, noe som kan innebære kjøp av treningsutstyr, planleggere, eller andre ting som hjelper folk å oppnå sine nyttårsforsetter.

Mange gjør det nesten til en tradisjon å bedrive nyttårsdag shopping og handle i de første dagene av året under nyttårssalget. De fleste butikker og nettbutikker har et stort Januarsalg.

Når er Januarsalget og nyttårssalget? Jo, etter nyttår og starter gjerne 1. januar.


2. Valentinsdagen (14. februar)

Dette er dagen da kjærlighet feires. Gaver som blomster, sjokolade, smykker, parfyme, og romantiske middager er typiske kjøp. Det er også en økning i salget av opplevelsesgaver som spa-behandlinger, hotellopphold, og romantiske utflukter. Selv om dette opprinnelig var en dag for romantiske par, har det blitt mer vanlig å også gi gaver til venner og familie som en måte å vise kjærlighet og takknemlighet. Les mer om Valentinsdagen.

Når er Valentinsdagen? Den er alltid 14. februar.


3. Fastelavn (variabel dato)

Fastelavn er en kristen tradisjon som feires den syvende uken før påske. Tradisjonelt blir det kjøpt eller laget «fastelavnsboller», som er søte boller fylt med krem og syltetøy. Det er også vanlig med salg av pynt og kostymer, da mange barn kler seg ut og feirer med fastelavnsris.

Når er Fastelavn? Datoen varierer men feires den syvende uken før påske.

Fastelavensbolle


4. Morsdag (andre søndag i februar)

På denne dagen hedres mødre, og det er vanlig å kjøpe gaver som blomster, smykker, sjokolade, personlige gaver, og opplevelsesgaver som spa-behandlinger eller restaurantbesøk. Det er også vanlig å lage et spesielt måltid eller frokost på sengen for å feire dagen.

Når er morsdag? Jo, andre søndag i februar.

morsdag


5. Påske (variabel dato)

Påsken er en stor høytid i Norge, og mange kjøper påskegodt, påskeegg, og påskepynt. Det er også vanlig å kjøpe ingrediensene for tradisjonelle påskemåltider, som lam, egg, og forskjellige typer fisk. Mange drar også på påskeferie, så reiseartikler og skiutstyr er også populære kjøp.

Når er påsken? Påsken faller på forskjellige datoer hvert år fordi det er basert på den gregorianske kalenderen, som er solbasert, og den julianske kalenderen, som er månebasert.

Påskedag er alltid den første søndagen etter den første fullmånen etter vårjevndøgn (21. mars). Her er datoene for påskesøndag fra 2023 til 2033:

  • 2023: 9. april
  • 2024: 31. mars
  • 2025: 20. april
  • 2026: 5. april
  • 2027: 28. mars
  • 2028: 16. april
  • 2029: 1. april
  • 2030: 21. april
  • 2031: 13. april
  • 2032: 28. mars
  • 2033: 17. april

Påske


6. Farsdag (andre søndag i november)

Likt som morsdag, er dette en dag for å hylle fedre. Gaver kan variere, men populære valg inkluderer klær, verktøy, sportsutstyr, bøker, og opplevelsesgaver som fiskeutstyr, konserter. restaurantbesøk, klassiske kopper med «Verdens beste pappa» eller noe koselig hjemmelaget. Det er også hyggelig når barn lager sitt eget kort.

Når er Farsdag? Den har variabel dato men er alltid andre søndag i november.


7. Grunnlovsdagen 17. mai – Norges nasjonaldag

Selv om dette ikke er en typisk «handledag», er det en tid for feiring, og mange forbereder seg ved å kjøpe is, pølser, brus, og annet festmat. Det er også vanlig å kjøpe bunader eller annen festdrakt, samt tilbehør som sløyfer, belter, og søljer.

Når er 17. mai? Det kommer vel ikke som noe sjokk at 17. mai er 17. mai hvert eneste år.

17. mai


8. Sommerferie (juni-august)

Dette er en tid når mange nordmenn kjøper reiseartikler, sommerklær, grillmat, og annet sommerutstyr. Det er også vanlig å fornye hage- og terrassemøbler, samt annet utstyr for utendørsaktiviteter.

Når er fellesferien? Fellesferien, eller byggeferien, er i Norge normalt i de tre siste ukene i juli, dvs. uke 28, 29 og 30.

Dette er tiden da mange bedrifter stenger ned og ansatte tar sommerferien sin. Selv om det opprinnelig var ment for byggebransjen, har det blitt vanlig for mange andre bransjer også.

Fellesferien er ikke lovbestemt, så det er opp til avtaler på arbeidsplassene om de vil følge denne perioden eller ikke. Men det er viktig å merke seg at alle arbeidstakere i Norge har rett til tre ukers sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september i henhold til Ferieloven.

I 2023 vil fellesferien derfor være fra 10. juli til 30. juli (uke 28-30), gitt at det ikke er noen spesielle endringer for det aktuelle året.

Sommerferie i Norge


9. Skolestart (midten av august)

Skolestart er en viktig tid for kjøp av skoleutstyr, klær, og annet utstyr for det kommende skoleåret. Bøker, skolesekker, pennaler, klær, og elektronikk som datamaskiner og kalkulatorer er typiske kjøp.

Når er skolestart? Litt varierende dato, men typisk i midten av august.

Skolestart


10. Halloween (31. oktober)

Halloween er blitt mer og mer populært i Norge, og det er vanlig å kjøpe godteri for «knask eller knep», samt kostymer og dekorasjoner for Halloween-feiringen. Gresskar er også et populært kjøp, da mange skjærer ut gresskarlykter.

Når er Halloween? Alltid 31. oktober.

Noen feirer en alternativ form for Halloween som heter HalloVenn. Det er natulig nok samme dag. Les mer om det her.

halloween


11. Black Friday, Black Week, Black Weekend og Cyber Monday

Dette er noen av de største handledagene i året, da mange butikker tilbyr betydelige rabatter på en rekke varer. Det er vanlig å kjøpe julegaver, klær, elektronikk, møbler, og mange andre ting på salg. Black Weekend og Cyber Monday har utvidet denne shoppingperioden, med mange butikker som tilbyr salg hele helgen og på mandagen etter Black Friday.

Når er Black Friday og de andre handlekonseptene som følger med?

Black Friday, Black Week, Black Weekend og Cyber Monday er alle en del av en utvidet salgsperiode i november, og hver av disse dagene har spesifikke datoer:

  • Black Week starter på mandagen før Black Friday og varer hele uken til Black Friday. Datoene for Black Week vil variere avhengig av når Black Friday faller, men den begynner alltid på mandagen i uken før Black Friday.
  • Black Friday er alltid dagen etter den amerikanske høytiden Thanksgiving, som er den fjerde torsdagen i november. Dette betyr at Black Friday faller mellom 23. og 29. november, avhengig av året.
  • Black Weekend er en forlengelse av Black Friday og inkluderer den påfølgende lørdagen og søndagen. Det er ingen fastsatt dato for Black Weekend, men det er alltid helgen umiddelbart etter Black Friday.
  • Cyber Monday er mandagen etter Black Friday, som betyr at den faller mellom 26. november og 2. desember, avhengig av året.

For eksempel, i 2023 vil disse dagene falle på følgende datoer:

  • Black Week: 20.-24. november
  • Black Friday: 24. november
  • Black Weekend: 25.-26. november
  • Cyber Monday: 27. november

Datoene vil variere hvert år basert på kalenderen, men disse dagene vil alltid falle innenfor samme uke i november.

Her er datoene for disse dagene fra 2023 til 2033:

  • 2023: Black Friday – 24. november, Black Weekend – 25.-26. november, Cyber Monday – 27. november
  • 2024: Black Friday – 29. november, Black Weekend – 30. november-1. desember, Cyber Monday – 2. desember
  • 2025: Black Friday – 28. november, Black Weekend – 29.-30. november, Cyber Monday – 1. desember
  • 2026: Black Friday – 27. november, Black Weekend – 28.-29. november, Cyber Monday – 30. november
  • 2027: Black Friday – 26. november, Black Weekend – 27.-28. november, Cyber Monday – 29. november
  • 2028: Black Friday – 24. november, Black Weekend – 25.-26. november, Cyber Monday – 27. november
  • 2029: Black Friday – 23. november, Black Weekend – 24.-25. november, Cyber Monday – 26. november
  • 2030: Black Friday – 29. november, Black Weekend – 30. november-1. desember, Cyber Monday – 2. desember
  • 2031: Black Friday – 28. november, Black Weekend – 29.-30. november, Cyber Monday – 1. desember
  • 2032: Black Friday – 26. november, Black Weekend – 27.-28. november, Cyber Monday – 29. november
  • 2033: Black Friday – 25. november, Black Weekend – 26.-27. november, Cyber Monday – 28. november

Black Friday, Black Week, Cyber Monday


12. Jul (24. desember)

Jul er den største shoppingperioden i Norge. I ukene før julaften, i adventstiden, kjøper mange gaver, julepynt, julemat og andre ting relatert til julefeiringen. Matvarer som pinnekjøtt, ribbe, lutefisk, og julekaker er typiske kjøp, samt julegaver av alle slag.

Når er det jul? I Norge feires julen hovedsakelig den 24. desember, kjent som Julaften.

Dette er dagen da mange norske familier har sine julemiddager og åpner gaver man har laget og kjøpt i løpet av adventstiden.

Det er imidlertid viktig å merke seg at hele desember er ofte fylt med juleforberedelser og feiringer, inkludert advent som begynner den fjerde søndagen før jul og fortsetter til Julaften. Julen fortsetter også etter den 24. desember med Første juledag (25. desember) og Andre juledag (26. desember), som begge er offentlige fridager i Norge.

Selv om Julaften er den primære feiringen i Norge, feirer noen andre kulturer hovedsakelig på Første juledag, inkludert mange i USA og Storbritannia.

Les også: Julegaver i siste liten som ikke trenger frakt

Julaften


13. Romjulssalg (26. desember – nyttår)

Etter julaften er det vanlig med store salg, og mange benytter anledningen til å kjøpe varer til reduserte priser. Dette kan inkludere klær, elektronikk, møbler, sportsutstyr, ski og mange andre ting som folk kanskje har ønsket seg til jul, men ikke fikk.

Når er det Romjulssalg? Som regel fra 26. desember og ut nyttår.

Deretter overtar nyttårssalget som du leste om på toppen av siden, og sirkelen er sluttet.

romjul


Så der har du det, en oversikt over årets viktigste merkedager for shopping i Norge. Ved å planlegge i forkant kan du sørge for å utnytte disse dagene til det fulle, enten du er ute etter gode tilbud eller ønsker å skape spesielle minner med kjære.

Vet du om andre populære handledager i løpet av året vi har glemt? Skriv en kommentar til oss nederst eller gi oss beskjed.

God shopping!

Les også: Nettbutikker som tar Vipps som enkel betalingsmåte

Bildene i artikkelen er kjøpt fra Depositphotos.

Tilfeldig annonse fra Google (ikke nødvendigvis relevant til siden du er på):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å fungere. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du dette.